Voor studenten die extra steun nodig hebben is Sprookjesboek het lezen waard

Een student die zonder vertraging een studie volgt, een diploma haalt én nog lang en gelukkig leeft: het lijkt net een sprookje. In de realiteit behaalt slecht 51,5 procent van de hbo-studenten binnen vijf jaar een diploma. In het Sprookjesboek voor studenten van Raimke Groothuizen lees je daarom de sprookjes van gemotiveerde sprookjesfiguren als metafoor voor situaties die zich afspelen in de wereld van sociale verwachtingen, prestatiedruk en daarmee verwante studieproblemen. Na ieder sprookje leren we over de persoonlijke verhalen van echte studenten kennen over de reële worstelingen én de oplossingen daarvoor door échte studenten. Dat meldt Uitgeverij Anderz

Er zijn nogal wat studenten die worstelen met stress, lijden onder prestatiedruk of zich zorgen maken over hun financiële situatie. Volgens minister Dijkgraaf “ervaart 63,5 procent van de hbo- en wo-studenten (erg) veel stress tijdens de studie.” De sprookjes in Sprookjesboek voor studenten gaan over problemen waar veel studenten mee te dealen hebben in het echte leven. Raimke legt hier vervolgens realistische ervaringen van échte studenten naast, waar de sprookjes symbool voor staan.

Met de fee Twinkelbel – niet te verwarren met haar tante Tinkelbel! – introduceert Raimke een fantasierijke sprookjeswereld gevuld met twaalf hedendaagse sprookjes. Je komt als lezer een diverse bezetting van studenten als sprookjesfiguren tegen: de heks met de beurs, de spijtkabouter, de streberige ridder en de prinses onder de deken passeren allemaal de revue.

Onderwijssysteem vol structurele gebreken en beperkingen 

Raimke laat met haar Sprookjesboek voor studenten een realiteit zien waarin studenten moeten leren omgaan met een onderwijssysteem vol structurele gebreken en beperkingen. Hierin de juiste hulp en ondersteuning vinden is niet altijd even makkelijk. Maar één ding is zeker: een student is nooit de enige met een probleem, ook als die het gevoel heeft er alleen voor te staan.

Gedreven studenten 

Zelfs de meest gedreven studenten kunnen wel eens de weg (en hun motivatie) kwijtraken, maar volgens Raimke is dit helemaal niet erg. Met Sprookjesboek voor studenten laat zij namelijk zien dat er altijd mogelijkheden zijn om die drive weer terug te vinden en te blijven groeien.

Door: Nationale Onderwijsgids