Normal_30486205947_66e495ff37_m
Fossielvrij Onderwijs legt zich niet neer bij de uitspraak van de Reclame Code Commissie dat Shell mag beweren dat de fossiele brandstof Gas-To-Liquid (GTL) bijdraagt aan het VN-ontwikkelingsdoel over duurzame energie. Shell deed deze bewering op een reclame/informatiebord over GTL op kinderfestival Generation Discover 2018 in Den Haag. De zitting over het beroep vindt plaats op 8 oktober. Dit meldt Fossielvrij Onderwijs.
Woordvoerder Femke Sleegers van Fossielvrij Onderwijs is verbaasd over de uitspraak van de Reclame Code Commissie. “Hoe kan een fossiele brandstof nou bijdragen aan een VN-doel voor duurzame energie? Daarmee misleidt Shell de veelal jonge bezoekers van Generation Discover. GTL is minstens zo schadelijk voor het klimaat als diesel. Maar informatie over de klimaatschade ontbrak op het ‘informatie’-bord op het festival.”
 
Fossielvrij Onderwijs maakte tevens - vergeefs - bezwaar tegen Shells versie van de definitie van SDG 7 op hetzelfde informatiebord. Shell leerde kinderen dat SDG 7 gaat over schonere energie. Maar nergens in de definitie van SDG 7 staat dat SDG 7 gaat over ‘schonere energie’, stelt mensenrechtenjurist Daun Hwang die Fossielvrij Onderwijs namens Public Interest Litigation Project van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (PILP-NJCM) bijstaat in haar klacht. “In de beschrijving van SDG 7 staat 'duurzame energie’ en 'schonere technologie'. Shell heeft het woord 'technologie' vervangen door 'energie' en het woord 'duurzaam' weggelaten. Dat soort knip-en plakwerk is misleidend.” 
 
Het Generation Discover festival van Shell is al vier jaar achter elkaar in opspraak vanwege ‘greenwashing’, ‘kindermarketing’ en misleiding van kinderen. In 2018 diende Milieudefensie een klacht in bij de Reclame Code Commissie over Generation Discover omdat Shell aan kinderen leerde dat in 2050 nog 75% van de energiemix bestaat uit kolen, olie en gas. Milieudefensie stelde dat dat misleiding was. Ook toen stelde de RCC Shell in het gelijk. 
 
Na drie jaar in Den Haag, vindt Shell-festival Generation Discover dit jaar voor het eerst plaats in Rotterdam, in AHOY van 2 tot 6 oktober.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Foto: Laura Ponchel