Normal_samen__afspraak

Binnenkort zijn er subsidiemogelijkheden binnen het nieuwe programma Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd. ZonMw nodigt regionale samenwerkingsverbanden uit om zich te verenigen tot een kenniswerkplaats jeugd, waarin praktijk, beleid, onderzoek, opleidingen en ouders en jongeren samen leren en werken aan regionale maatschappelijke vraagstukken. Dit meldt ZonMw.

Op verzoek van het ministerie van volksgezondheid start ZonMw binnenkort met het programma Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd, dat van 2020 tot 2025 zal lopen. De missie van het programma is het versterken van een lerende omgeving en verbetercyclus in de regio ten behoeve van het gezond, veilig en kansrijk opgroeien en opvoeden van de jeugd. Dit door middel van regionale kenniswerkplaatsen jeugd, waarin praktijkorganisaties, gemeenten, een universiteit, een hogeschool en ouders en jongeren samen leren en werken aan regionale maatschappelijke vraagstukken. Die vraagstukken worden vanuit diverse perspectieven bekeken en doorgrond en de betrokken partijen zoeken gezamenlijk naar oplossingen. De samenwerking levert bruikbare kennis op die regionaal in gebruik wordt genomen en breder wordt gedeeld. 
 

Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd 

Het RKJ-programma is een vervolg op het programma Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd (2015 tot 2019). De huidige werkplaatsen worden uitgenodigd om hun regionale positie te verstevigen, bijvoorbeeld door nieuwe gemeenten of praktijkinstellingen te betrekken. ZonMw stuurt bovendien aan op samenwerking met regionale kennisnetwerken, in het bijzonder met netwerken in het sociaal domein.
 

Ruimte voor nieuwe werkplaatsen 

Naast mogelijkheden voor de huidige werkplaatsen, zijn er ook mogelijkheden voor nieuwe regio’s om een kenniswerkplaats jeugd te vormen. Werkt u als beleidsmedewerker, professional, opleider of onderzoeker in de jeugdsector? Of bent u een ervaringsdeskundige ouder of jongere? En wilt u zich samen met partners in uw regio inzetten voor het gezond, veilig en kansrijk opgroeien van de jeugd? Blijf dan op de hoogte van de ontwikkelingen van het programma en verdiep u in de subsidiemogelijkheden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids