Normal_onderwijsraad_logo

De Onderwijsraad bestaat in 2019 honderd jaar. De tentoonstelling Wijze Raad in het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht laat zien welke positie de Onderwijsraad inneemt in het Nederlands onderwijsbestel. De tentoonstelling blikt terug op de afgelopen honderd jaar van de Onderwijsraad en kijkt vooruit naar de vraagstukken waar de raad zich de komende jaren over zal buigen. Dit meldt de Onderwijsraad.

In 1919, na afloop van de schoolstrijd, is het tijd voor nieuwe ideeën, nieuwe hervormingen. De toenmalige minister van onderwijs kon het niet alleen. Hij zocht ‘wijze raad’ en stelde een onafhankelijk adviescollege voor het hele onderwijs in: de Onderwijsraad.
 
In die honderd jaar heeft de Onderwijsraad tal van adviezen uitgebracht. De adviezen van de raad zijn altijd toekomstgericht en proberen antwoord te vinden op actuele vragen in en over het onderwijs. Daarbij gaat de Onderwijsraad over het hele onderwijs van de voorschool tot de universiteit, van lezen tot burgerschap en van zorg voor voldoende goede leraren tot computers in de klas.
 
Een eeuw lang waakt de Onderwijsraad nu over de vrijheid van onderwijs, het onderwijsstelsel en weloverwogen onderwijsbeleid. Hoe de Onderwijsraad werkte, is veranderd, maar hij adviseert altijd met oog voor de onderwijspraktijk, de leerling en de cruciale rol van de leraar.
 
De tentoonstelling ‘WIJZE RAAD’ geeft een beeld van het jarenlange werk van de Onderwijsraad. Hoe kan onderwijs bijdragen aan sociale vorming? Wat vond de Onderwijsraad van het studiehuis? Of van de komst van de schoolradio? Hoe ging de Onderwijsraad om met veranderingen in het beroep van de leraar? Waar houdt de raad zich nu mee bezig? Met foto’s, objecten en documenten komt honderd jaar advieswerk tot leven en biedt het zo een onverwachte kijk op onderwijsgeschiedenis.
 
De tentoonstelling WIJZE RAAD – De Onderwijsraad viert 100 jaar is nog tot en met 2 juni 2019 te zien in het Onderwijsmuseum in Dordrecht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids