Normal_children-2755601_960_720

Waarom het schoolplein alleen gebruiken in de pauzes? Een gevarieerd plein biedt kinderen tijdens én na school veel meer uitdaging en kan bovendien als buitenlokaal ingezet worden. De gemeente Amsterdam dacht daar ook zo over en startte met de zes openbare po-scholengroepen en het bijzonder onderwijs in de stad de 'Amsterdamse Impuls Schoolpleinen'. Stafmedewerker Huisvesting & ICT Ronald Heida van de deelnemende openbare scholenstichting SIRIUS vertelt tijdens NOT 2019, samen met diverse experts, dagelijks in de Leeromgeving lounge het inspirerende succesverhaal over de metamorfose van harde, grijze naar zachte, groene pleinen, waar kinderen worden uitgedaagd om naar hartenlust te bewegen, spelen, ontdekken en leren. Dit meldt de Jaarbeurs.

Speel- en leeroase

De afgelopen drie jaar hebben de scholengroepen samen met de gemeente Amsterdam al 75 schoolpleinen van de 129 aangesloten scholen heringericht. Kale, betonnen rechttoe-rechtaan pleinen met hooguit wat speeltoestellen en een zandbak veranderden in prachtige groene speel- en leeroases in de stad. “De pleinen die we onder handen hebben genomen, bestaan voor minstens 35 procent uit groene beplanting, die het liefst ook nog eetbaar is en waar vlinders op af komen”, schetst Heida.

Buitenlokaal

Alle pleinen worden zodanig ingericht, dat ze als volwaardig buitenlokaal bruikbaar zijn. De scholengroepen motiveren hun leraren om het plein regelmatig als buitenlokaal te gebruiken. Volgens Heida zijn zowel de leerlingen als leraren heel enthousiast over de nieuwe pleinen. “Voorheen was er vandalisme en werd er veel meer ruzie gemaakt. Door de variatie van de nieuwe pleinen worden leerlingen gemakkelijker uitgedaagd samen te spelen.”

Investering

De herinrichting van de schoolpleinen vraagt een flinke investering. Per plein draagt de gemeente 70.000 euro bij. Tussen de 10.000 en 20.000 euro is voor rekening van de school, al dan niet met gebruikmaking van sponsorgelden. “De gemeente kan zo’n fors bedrag per plein neerleggen, omdat de pleinen ook gebruikt worden als speel- en groenvoorziening voor de omliggende buurt”, legt Heida uit.

NOT 2019

De ‘Amsterdamse Impuls Schoolpleinen’ zou dit jaar ten einde lopen, “maar”, zegt Heida, “we hebben nog wel wat schoolpleinen te gaan. De gemeente heeft onlangs akkoord gegeven voor een nieuwe tranche. Heida is zich ervan bewust dat de openbare scholen in Amsterdam boffen met het beleid van de gemeente. “Maar ik weet inmiddels ook hoe je zonder hoge kosten en met simpele ingrepen je plein enorm kunt verbeteren. Dat vertel ik tijdens NOT 2019 graag aan mijn collega’s in het land.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids