Normal_vrouw_verdriet_depressief_angst

Tijdens Moodcamp ondervonden vandaag meer dan 750 deelnemers wat mensen met depressieve gevoelens dagelijks ervaren. De acht hindernissen van de Moodcamp Obstacle Run stonden elk in het teken van depressie en hoe je daar weer uit kunt komen. Met Moodcamp wil het ministerie van Volksgezonheid meer begrip kweken voor mensen met een depressie en het makkelijker maken over depressie te praten. Zowel voor mensen die zelf een depressie hebben als de mensen in hun omgeving. Dat meldt Rijksoverheid.

Deelnemers – onder wie bekende Nederlanders zoals Donny Roelvink – doken ‘Het Zwarte Gat’ in, overwonnen de ‘Uit Balansbaan’ en trotseerden samen met staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid ‘Het Web’. Gemiddeld telt elke schoolklas één of twee  jongeren met depressieve gevoelens, geeft Blokhuis aan. Toch is volgens hem de durf om over het onderwerp te praten niet groot. Praten over depressie kan juist voorkomen dat klachten uitgroeien tot een allesoverheersend probleem. Dankzij Moodcamp kan een stap in de goede richting worden gezet om een einde te maken aan dat taboe, sluit de staatssecretaris af.

De Obstacle Run laat je ervaren hoe iemand met een depressie zich voelt, zo vertelt een van de deelnemers die zelf weet wat een depressie is. Praten is van groot belang bij het herstel, omdat het moeilijk is om alleen uit een depressie te komen, benadrukt zij. Ze roept mensen dan ook vooral op om met iemand een gesprek aan te gaan bij een vermoeden van depressieve gevoelens.

Naast de Obstacle Run waren er tijdens Moodcamp diverse mogelijkheden om met elkaar, ervaringsdeskundigen en professionals in gesprek te gaan. De populaire vlogger SAAR praatte openhartig over haar depressie met leerlingen van het Koningin Wilhelmina College uit Culemborg en het Segbroek College uit Den Haag. Ook was er een rondetafelgesprek tussen psychiater Bram Bakker, Marit Brugman, Stichting Tweestrijd, Femke Sterken en het publiek.

Moodcamp is onderdeel van de campagne ‘Hey! Het is oké, maak depressie bespreekbaar’ van het ministerie van Volksgezondheid. Meer informatie over depressie en tips om depressie zelf bespreekbaar te maken zijn te vinden op Heyhelpt.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids