Touringcarbedrijven wijzen vaker aanvragen voor schoolreisjes af

Touringcarbedrijven moeten vaker nee zeggen tegen scholen die een bus willen huren voor een schoolreis. Meerdere touringcarbedrijven zeggen dat ze dagelijks aanvragen moeten afwijzen omdat de aanvragen niet op tijd zijn ingediend. De bedrijven merken dat de vraag naar bussen voor een schoolreisje groot is sinds het einde van de coronamaatregelen. De sector kampt alleen zelf met een groot personeelstekort en een kleiner wagenpark. Dat meldt Transport Online. 

“Door corona is het aantal bussen in een wagenpark en daardoor ook het aantal buschauffeurs afgenomen”, zegt een woordvoerder van de branchevereniging Koninklijk Nederlands Busvervoer (KNV). Hij raadt de scholen dan ook aan om eerder of later in het jaar op schoolreis te gaan. “In het verleden kon je makkelijk drie maanden van tevoren iets regelen. Nu is het: wie het eerst komt wie het eerst maalt”, aldus Martijn van der Kroef, directeur van Pouw Vervoer uit Vianen.

Laksheid 

“Het is de laksheid van scholen”, zegt directeur Verschoor Reizen Marjandal Verschoor. “Op het laatste moment beseffen ze dat ze een bus moeten regelen terwijl het hele jaar een schoolreis vaststaat.” Dat is ook één van de redenen waarom een schoolreis duur is. “Scholen klagen dat een schoolreis te duur is, maar als je te laat reageert wordt het vanzelf duur.” 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk