Schoolreisjes dit jaar korter en iets minder spectaculair dan voorheen

Schoolreisjes zijn dit jaar een stuk minder spectaculair, korter en minder ver dan afgelopen jaren. Dat komt omdat de kosten voor deze tripjes behoorlijk zijn opgelopen. Ook zijn de regels rondom de vrijwillige ouderbijdrage veranderd, er komt dus minder geld binnen op de scholen. Dat meldt de NOS. 

Touroperators hebben het nog altijd druk. Doordat er nog steeds een tekort is aan chauffeurs kunnen ze op dit moment niet aan alle aanvragen voldoen. De touroperators zien ook dat de scholen worstelen met de budgetten. “We merken vooral dat de kleinere scholen een probleem hebben, zij schuiven wat minder gemakkelijk met de budgetten”, aldus Klaas Veenstra van Veenstra Reizen. Ook zijn de entreeprijzen enorm gestegen.

Vrijwillige ouderbijdrage 

Ook de vrijwillige ouderbijdrage is van invloed op de schoolreisjes. Tot twee jaar geleden namen sommige scholen een kind niet mee op schoolreis als er niet voor betaald was. Dat is nu niet meer mogelijk, maar zorgt wel voor minder budget bij scholen. Steeds meer ouders kunnen de bijdrage niet meer betalen.

Europese bestemming 

Middelbare scholen, die vaak op reis gingen richting een Europese bestemming, merken de impact. Volgens de touroperators reizen de middelbare scholen dit jaar nog altijd naar Berlijn, Londen of Parijs. Barcelona is wat minder in trek, vanwege de gestegen kosten bij de accommodaties.

Fietsen of zelf rijden 

Als het echt lastig wordt om een schoolreis door te laten gaan zoeken ouders en scholen naar andere oplossingen. Zoals fietsen in plaats van met de auto of ouders rijden zelf in plaats van het huren van een touringcar.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk