Jaarlijks Vragenuur in de Tweede Kamer met leerlingen voor de microfoon

Vijf schoolklassen komen op dinsdag 22 november naar de Tweede Kamer om een aantal bewindslieden aan de tand te voelen. Tussen 12.30 en 13.30 uur, tijdens het jaarlijkse Kindervragenuur, is de plenaire zaal aan hen. Dat meldt de Tweede Kamer

Dit zijn de vragen in het Kindervragenuur:

* Waarom hebben we meer aandacht voor de oorlog in Oekraïne, dan voor de oorlogen in de andere of armere landen?
* Ook na de loonsverhoging voor leerkrachten in het basisonderwijs en extra hulp in de klas, zijn er te weinig mensen die open staan om leerkracht te worden. Is de minister van plan daar iets aan te veranderen?
* Wat gaat de regering eraan doen dat alles zo duur is?
* Denkt u dat wij in de toekomst snel of makkelijk aan een huis of flat kunnen komen?
* Wat gaan jullie de komende vier jaar doen tegen de opwarming van de aarde en tegen de plastic soep, zodat wij, als 9 tot 11-jarigen in een schone en prettige wereld kunnen leven, waar het leven weer betaalbaar is?

Vragen van kinderen 

Kinderen van groepen 7 en 8 van basisscholen uit Woudsend, Arnhem, Nijmegen, Almere en Ede stellen de vragen. Bewindspersonen minister-president Mark Rutte en de ministers Dennis Wiersma, Karien van Gennip, Hugo de Jonge en Rob Jetten zijn aanwezig om hun vragen te beantwoorden. Kamervoorzitter Vera Bergkamp leidt het Kindervragenuur. 

Motie van Rens Raemakers 

Op 20 november 2018 vond het eerste Kindervragenuur in de Nederlandse parlementaire geschiedenis plaats. Aanleiding was de motie van Kamerlid Rens Raemakers (D66). Hij wilde dat Nederlandse jongeren door middel van een Tweede Kamer-take-over vragen kunnen stellen aan leden van het kabinet. Ieder jaar kunnen alle kinderen van de basisschoolgroepen 7 en 8 een vraag insturen voor het Kindervragenuur. De vijf winnende schoolklassen worden uitgenodigd om hun vraag te stellen in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. 

Kindervragenuur 

Het Kindervragenuur is op dinsdag 22 november vanaf 12.30 uur te volgen via de livestream en via de app Debat Direct. Bij het Kindervragenuur is ook een tolk Nederlandse Gebarentaal aanwezig. 

Door: Nationale Onderwijsgids