Met High-Five raken kinderen gestimuleerd om met de fiets naar school te gaan

Op vijf scholen in Gelderland is deze week een proeftraject gestart om basisschoolkinderen te stimuleren om vaker lopend of op de fiets naar school te komen. Het vermindert het autoverkeer rondom de school, zorgt voor minder parkeerdruk en is bovenal ook veel gezonder voor de kinderen. Dat meldt RN7. 

Marcia Liebrand, directeur van CBS de Haven in Doetinchem, was meteen enthousiast over het project genaamd High-Five. “Onze school zit tegenover het Houtkamp College en Hotelvilla Ruimzicht waardoor we heel weinig parkeergelegenheid hebben. Wanneer veel ouders hun kinderen naar school brengen levert dit chaos en onveilige situaties op. We willen daarom graag dat kinderen lopend of met de fiets naar school komen en High-Five helpt daar enorm mee.”

Punten verdienen 

Behalve in Doetinchem zijn er ook scholen in Nijmegen, Aalten en Arnhem die meedoen. Alle kinderen krijgen een polsbandje waarmee ze High-Five palen kunnen scannen. De palen staan op punten waar geen auto’s kunnen komen. Als kinderen hun polsbandje scannen kunnen ze punten verdienen. Die punten kunnen ze vervolgens weer inleveren voor prijzen. Dat kan een bioscoopkaartje zijn maar ook een ijsje bij de lokale ijsboer of een gadget voor op de fiets.

Blijven fietsen 

Het proeftraject loopt tot eind juni. Daarna wordt er geëvalueerd of de methode heeft geholpen en of ze deze ook gaan introduceren op andere scholen in Nederland. In Vlaanderen loopt High-Five al vier jaar en daar is te zien dat er 30 tot 60 procent meer gefietst wordt. Vanwege het spel en de beloningen blijven de kinderen gemotiveerde en stappen ze zelfs met slecht weer op de fiets. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk