Scholen moeten hack of ransomeware-aanval gaan melden via meldplicht

Demissionair onderwijsminister Arie Slob heeft in een debat met de Vaste Kamercommissie OCW aangekondigd dat er een plicht voor scholen en onderwijsinstellingen komt om een hack of aanval met ransomware te melden. Dit meldt VOS/ABB.

De gedachte erachter is dat met de meldplicht duidelijk wordt hoe vaak en hoe ernstig scholen worden getroffen tijdens een cyberaanval. Dat die aanvallen een steeds grotere bedreiging worden voor de huidige samenleving, staat in een rapport van Cybersecuritybeleid Nederland 2021 opgemaakt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Grote gevolgen voor software 

Als cybercriminelen toeslaan met bijvoorbeeld een ransomware of DDoS-aanval, kan dat grote gevolgen hebben voor de software en voor het functioneren van digitale processen. De NCTV wijst erop dat scholen hun taken dan niet meer goed kunnen uitvoeren. 

Cyberverzekering 

De waarschuwingen van de NCTV sluiten aan bij signalen die VOS/ABB heeft gekregen. In het meinummer van hun magazine stond al een heel artikel. Daar kwam ook al naar voren dat een cyberverzekering een optie was. 

Door: Nationale Onderwijsgids