'Help kinderen in achterstandswijken met groene schoolpleinen'

Vijftien burgemeesters en meerdere maatschappelijke organisaties hebben vorige week bij de Tweede Kamer de noodklok geluid over de armoede, werkloosheid, criminaliteit en achterstanden in onderwijs en gezondheid in de 16 meest kwetsbare stedelijke gebieden van ons land. Hoog tijd dat de jonge generaties in deze achterstandswijken nu echt eens geholpen worden. Bestuurders moeten hun ogen openen en gaan inzien dat een groene buurt en fijne groene schoolpleinen echt een deel van de oplossing zijn, vindt  Jelle de Jong van IVN Natuureducatie. Dit meldt ANP Expert Support.

IVN Natuureducatie heeft daarom samen met Jantje Beton en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) een prangende brief gestuurd aan informateur Hamer. 15 procent van de kinderen speelt tegenwoordig nooit buiten en kinderen van nu spelen zes keer minder buiten dan hun ouders. Ook heeft 15 procent van de jongeren overgewicht. De oorzaken kan iedereen wel bedenken: ongezond eten, te weinig beweging, teveel schermgebruik.
 

Favoriete speelplek

Vooral in bepaalde wijken hebben kinderen het moeilijk, zegt De Jong. "Ze groeien op tussen het beton en groen is schaars. Dat nodigt ook niet echt uit tot buitenspelen. Ook is vaak het schoolplein, wat de favoriete speelplek is van jonge kinderen, allesbehalve groen. Wij pleiten daarom voor gezonde buurten en gezonde schoolpleinen. Allerlei onderzoeken wijzen namelijk uit dat een groen schoolplein tal van positieve effecten heeft op de ontwikkeling van kinderen, concentratievermogen en leerprestaties. Het zorgt voor meer sociale kinderen en pestgedrag neemt af."
 
"Hetzelfde geldt voor een gezonde, groene buurt. Met natuur in de buurt zien mensen weer insecten en vlinders. Kinderen worden uitgedaagd te bewegen, lekker te rennen of te fietsen. Ouderen, die dreigen te vereenzamen, kunnen op een fijne groene ontmoetingsplek andere ouderen ontmoeten. Groen zorgt voor sociale verbinding en die is keihard nodig om problemen aan te kunnen pakken."
 
Door: Nationale Onderwijsgids