kind checken op coronavirus na wintersport in Italië niet nodig volgens RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt het onnodig om kinderen na een vakantie in Noord-Italië naar de huisarts te sturen. De Drentse scholenkoepel Pricoh heeft ouders in een brief verzocht dat wel te doen als ze op vakantie zijn geweest in gebied waar het nieuwe coronavirus is geconstateerd. "Het is een besluit van de school, wij adviseren dit niet", reageert een woordvoerder van het RIVM.

"Pas zodra er ziekteverschijnselen zijn is iemand besmettelijk", zegt hij. Wanneer iemand klachten heeft, vooral aan de luchtwegen, kan de huisarts in overleg met de GGD beslissen of het nodig is om de patiënt te testen op het virus. Op de website van het RIVM staat verder dat mensen in Nederland die verkouden zijn of longklachten hebben, zich geen zorgen hoeven te maken over het virus. "Zeker niet als ze niet recent op het vasteland van China zijn geweest. De kans is veel groter dat mensen gewoon griep hebben of een ander verkoudheidsvirus."

Bij de scholenorganisatie in Drenthe zijn dertien basisscholen aangesloten. "Als de huisarts bevestigt dat er niets aan de hand is, kunnen de kinderen weer gewoon naar school komen", schrijft de koepel aan ouders. Directeur Herman Klaster zei tegen RTL Nieuws dat hij geen paniek wil zaaien, maar die juist wil voorkomen. Het leek hem "verstandig om vast iets te doen", nadat hij van een medewerker had gehoord dat één of meerdere gezinnen in Italië waren geweest.

GGD

"Nu zijn er gebieden waar niet meer gereisd mag worden, maar we weten niet of er zaterdagavond of zondagochtend nog mensen vanuit die gebieden vertrokken zijn naar Nederland", legde de directeur uit.

De PO-Raad, die het basisonderwijs vertegenwoordigt, geeft geen inhoudelijk advies in gezondheidskwesties en raadt scholen die vragen hebben over het virus aan die te stellen aan de GGD. "Dat is de eerste aangewezen instantie." Daarnaast adviseert de sectororganisatie scholen de instructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken op te volgen, bijvoorbeeld als het gaat om schoolreizen.

Door: ANP