Normal_schoolplein__school__voortgezet_onderwijs__pesten__alleen

De landelijke Week Tegen Pesten start maandag 17 september. In de week staat het voorkomen en aanpakken van pesten op school centraal en het bevorderen van de sociale veiligheid in het onderwijs. Initiator Stichting School & Veiligheid organiseert dit jaar de week rond het thema 'Laat je zien!' waarbij het gaat om wederzijds vertrouwen tussen leerling en leraar. De week wordt op feestelijk geopend door de minister Slob op OBS Waterrijk in Utrecht. Dit meldt Stichting School & Veiligheid.

Opening Week Tegen Pesten

Op maandag 17 september is de opening van de Week Tegen Pesten 2018 op OBS Waterrijk in Utrecht onder leiding van presentator Anne-Mar Zwart. In aanwezigheid van 150 basisschoolleerlingen geeft minister Slob het startsein voor de week waar meer dan duizen scholen in Nederland aan meedoen. Hij gaat met leerlingen in gesprek over het thema van de week aan de hand van de trailer van de film 'Helemaal alleen'. Deze film is speciaal voor de Week Tegen Pesten 2018 gemaakt door de van YouTube bekende vloggende Meester Yasin. Tot slot is er een optreden van ‘Avant Garde Collective’ , winnaars van het tv-programma Time to Dance 2018.

Meedoen via een livestream

Direct na de openingsceremonie om 10.45 uur kunnen schoolklassen via het digibord een livestream volgen. In de livestream van maandag wordt gepraat over een uitzending van het EO-kinderprogramma de Anti Pest Club. Anne-Mar Zwart presenteert de livestream de volgende dagen in de Week Tegen Pesten elke dag vanuit een andere schoolklas. Daarbij zijn de kinderen uit de uitzending aanwezig. Via de chat kunnen scholen vragen stellen en na afloop meedoen aan een opdracht tegen pesten.

Werken aan vertrouwen

De Week Tegen Pesten 2018 staat in het teken van het werken aan wederzijds vertrouwen tussen leraar en leerling. Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat het voor leerlingen niet zomaar vanzelfsprekend is om naar de leraar te stappen als sprake is van een pestsituatie. Daar is vertrouwen voor nodig en daar werk je samen aan. Om leraren te helpen bij het verstevigen van de vertrouwensband met de leerling is speciaal voor de week lesmateriaal gemaakt door Stichting School & Veiligheid. Dit 'Laat je zien!' -doeboek is gratis beschikbaar op www.weektegenpesten.com.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids