Normal_kind_televisie_media_mediagebruik432

Kunnen jonge kinderen echt dingen leren van media? Ja, zegt Bureau Jeugd en Media. Als de mediaproducten gebruikt worden samen met volwassenen die er dan over praten, en als de mediaproducten bewust gekozen zijn, dan kunnen ze bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Dit meldt Bureau Jeugd en Media. 

Dat geldt dan voor films, games, websites, apps, tv en boeken die passen bij de leeftijd en de interesse. Kinderen kunnen bijvoorbeeld leren over de wereld, over het omgaan met emoties en communiceren. Ook analyseren, problemen oplossen en samenwerken kunnen kinderen leren van media. Het helpt daarbij om op een talige manier het gehoorde of geziene te verwerken. Dat betekent: praat erover.
 
Zo is het leuk voor jonge kinderen tot drie jaar om samen kort filmpjes te kijken. Veel snappen ze er nog niet van, dus dan is het extra belangrijk om er daarna over te praten. Van 3 tot 6 jaar begint een kind verhaaltjes te begrijpen. Digitale prentenboeken worden dan interessant, naast simpele apps over emoties. Vanaf 6 jaar leren kinderen lezen en schrijven en wordt ook hun mediagebruik meer zelfstandig. Nog steeds vinden ze het leuk om samen met een volwassene iets te doen, maar ze kunnen het nu ook soms wel even alleen. Vanaf 9 jaar wordt het Jeugdjournaal interessant en ook ‘griezelen’. Tieners tenslotte storten zich op social media. Samen praten over wat ze daar meemaken, blijft dan belangrijk.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids