VO-Raad: deskundigen moeten discussie over corona-aanpak niet in media voeren

De VO-Raad roept deskundigen op om hun discussies over de juiste corona-aanpak voor het onderwijs niet langer in de media te voeren. Alle verschillende adviezen en standpunten waar docenten en scholen op deze manier mee worden geconfronteerd komt het onderwijs niet ten goede, stelt de raad. Dit meldt EenVandaag.

Op televisie en in de kranten komt elke epidemioloog en viroloog die Nederland kent aan het woord, zo lijkt het, en dit is niet goed voor het onderwijs. “Er gaat een zucht van onrust door de onderwijssector”, aldus Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-Raad. Docenten weten niet naar wie ze moeten luisteren: “Naar het OMT? Naar het kabinet? Of die goedbedoelde wetenschapper die we op tv zien?”

Adviezen delen

Volgens Rosenmöller is het goed dat er discussie plaatsvindt, maar hij zou graag zien dat de standpunten die in de media worden tentoongespreid binnen de wetenschap op elkaar worden afgestemd. Het is voor scholen en docenten, die zelf geen experts zijn op het gebied van virussen en epidemieën, verwarrend als er zo veel verschillende adviezen klinken. Als het aan Rosenmöller ligt zouden deskundigen hun adviezen juist met het Outbreak Management Team (OMT) moeten delen, en er niet mee naar de media moeten stappen. Hij benadrukt dat de VO-Raad niemand monddood wil maken: “Maar als men de wetenschappelijke inzichten zou bundelen, dan kunnen wij het onderwijs op een zo goed mogelijke wijze door laten gaan. Want dat is uiteindelijk het hoofddoel.”

Door: Nationale Onderwijsgids