'Sociale media zijn eigenlijk niet geschikt voor kinderen', aldus Consumentenbond

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar acht socialemedia-apps en is tot de conclusie gekomen dat social media niet geschikt is voor kinderen. De bond keek onder meer naar Facebook, Instagram, Telegram, Signal, Snapchat, Whatsapp, TikTok en YouTube. Dit meldt de NOS.

De platforms houden te weinig rekening met de kwetsbaarheid van kinderen. Dat kwam naar voren in het onderzoek. Ook wordt de privacy van jonge gebruikers geschonden en zijn er te weinig kindvriendelijke instellingen.

Optie privé gebruiken 

De bond onderzocht ook welke opties de apps kinderen en ouders bieden om het platform veilig te maken. Alleen Facebook, Instagram, TikTok en YouTube zetten het gebruik van jonge gebruikers standaard op privé. 

Verwijderen van gegevens 

Bij vier van de acht apps is het volgens de Consumentenbond te moeilijk om gegevens te verwijderen als kinderen stoppen met het gebruiken van het account. Bij TikTok is niet duidelijk of de dienst überhaupt wel alle gegevens verwijdert. 

Advertenties 

Ook worden bij Facebook, Instagram, Snapchat en TikTok advertenties afgestemd op persoonlijke kenmerken van jonge gebruikers. De Consumentenbond vindt dat TikTok daarbij te ver gaat omdat de advertenties van dat platform ook gebaseerd zijn op het gedrag en de locatie van de kinderen.

Door: Nationale Onderwijsgids