Normal_ontbijt__start__brood__melk

Er zijn steeds meer kinderen in Nederland die ‘s ochtends ontbijten voordat ze naar school gaan. In tien jaar tijd is het aantal kinderen dat niet ontbijt gedaald van 20 procent naar 5 procent: een positieve ontwikkeling. Toch is er qua gezondheid van de ochtendmaaltijd nog behoorlijk wat winst te boeken. Volgens het Nationaal Schoolontbijt zijn hagelslag en chocopasta namelijk bij de meeste kinderen het populairst. Dat meldt de NOS.

Dat zoet beleg als chocopasta niet gezond is, is voor veel ouders geen verrassing. Inspiratie voor het bedenken van een alternatief is er echter vaak niet, zegt voedingsdeskundige Astrid Postma van het Voedingscentrum.

Begin deze week is voor de vijftiende jaargang het Nationaal Schoolontbijt van start gegaan. Het thema van dit jaar is 'Gezond ontbijten is geen kunst'. Afgelopen maandag ontbeten duizenden Amsterdamse kinderen in het Rijksmuseum om het Nationaal Schoolontbijt officieel af te trappen. Chocopasta kwam er niet op tafel. Wel konden de basisschoolleerlingen kiezen uit volkorenbrood, speltwafels, 30+ kaas en diverse soorten fruit.

Dat chocopasta ‘s ochtends niet de verstandigste keuze is, komt vooral omdat er voornamelijk suiker en verzadigd vet in zit. Geen gezonde voedingsstoffen dus. Die zijn juist wel belangrijk om de dag goed te starten. Volgens Postma is het namelijk moeilijk om een ‘slechte start’ qua voedingsstoffen later op de dag in te halen. Ze adviseert kinderen dan ook om gezond aan de dag te beginnen. Om dat te bereiken is het volgens de voedingsdeskundige vooral van belang dat ouders meer inspiratie krijgen.

Volgens haar zijn er tal van variatiemogelijkheden met yoghurt, havermout en brood. Ook in het leuk presenteren van een ontbijt kan heel veel winst behaald worden, zodat gezond eten ook echt aantrekkelijk wordt voor kinderen. Postma benadrukt verder dat naast gezond eten een gezamenlijk ontbijt aan de keukentafel van groot belang is. Volgens haar zouden ouders ook hierin het goede voorbeeld moeten geven.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids