Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

De Jan Ligthartschool in Westerbroek (Groningen) start per 1 augustus 2017 met een onderwijskundig experiment om de school voor sluiting te behoeden. Het plan van aanpak hiervoor is nu goedgekeurd door staatssecretaris Dekker, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt RTV Noord.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer wilde de school vorig jaar sluiten omdat het aantal van 34 leerlingen te laag was om kostendekkend te zijn. De dorpsvereniging zocht echter contact met de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen (VZD). Deze vereniging is opgericht om de laatste scholen op het platteland te helpen te blijven bestaan. Zij hebben samen een aanvraag ingediend bij het ministerie van onderwijs om de school bij wijze van onderwijskundig experiment open te houden. Dit houdt in dat dorpsbewoners actief worden betrokken bij het onderwijsproces, zowel inhoudelijk als facilitair. 
 
Het experiment heeft een looptijd van vijf jaar. Gedurende deze periode voert de Erasmus Universiteit Rotterdam wetenschappelijk onderzoek uit om de opbrengsten te monitoren. Daarnaast houdt de Inspectie van het Onderwijs toezicht op de onderwijskwaliteit. De school blijft voorlopig de enige school in Nederland die het experiment mag uitvoeren.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids