sluiting scholen door coronavirus

Vorige week liet het kabinet weten dat er geen aanleiding was scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Toch werd gister bekend gemaakt dat alle scholen in het hele land tot 6 april sluiten. Wat gebeurde er dit weekend? Lees hier een samenvatting.

Vorige week liet Rutte weten dat sluiting van scholen maar weinig zou bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. De premier wees op de grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. 
 

Algemene Onderwijsbond

Al gauw volgden veel negatieve reacties op het besluit. Volgens Eugenie Stolk, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), hebben veel docenten vraagtekens bij de beslissing van de minister om scholen, ondanks andere corona-maatregelen,  vooralsnog open te laten. Volgens haar is het onderwijs geen opvang, en hoort gezondheid juist altijd voor te gaan.
 

Helft ouders vindt openhouden scholen slecht idee

50 procent van ouders vindt het een slecht idee dat de scholen worden opengehouden ondanks de coronacrisis. 37 procent vindt dat een goed idee en 13 procent weet het niet. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond onder ruim 3000 mensen.
 

D66

Wat regeringspartij D66 betreft moet het kabinet alles doen om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken. Ook sluiting van de scholen moet worden overwogen, vindt fractievoorzitter in de Tweede Kamer Rob Jetten. 
 

Reactie BN’ers

Veel acteurs, cabaretiers en zangers maakten zich op sociale media boos over het coronabeleid van het kabinet. Zij snappen dat theaters de deuren hebben moeten sluiten en dat grote evenementen zijn afgelast om de verspreiding van het virus te voorkomen. Maar zij snappen niet dat ondertussen Nederlanders nog wel massaal kunnen stappen in cafés en dat de scholen openblijven. Er is veel onbegrip over het feit dat docenten en scholieren zich met veel meer dan honderd mensen in één schoolgebouw moeten blijven bevinden. De overheid heeft verder alle evenementen met meer dan honderd mensen afgelast.
 

Scholen wachten kabinetsbesluit niet af

Verschillende scholen in Nederland wachten een kabinetsbesluit niet af en houden maandag hun deuren gesloten. Zo legt het mboRijnland in Zuid-Holland, dat ongeveer 16.000 leerlingen heeft, tot dinsdag 31 maart het onderwijs stil op alle locaties. "We zien veel onzekerheid, onrust en onduidelijkheid over het coronavirus in de samenleving. De gezondheid van medewerkers en studenten is voor ons belangrijk", aldus de scholenkoepel. Ook Mbo-school het Friesland College en ROC het Graafschap College in Doetinchem lieten weten dicht te gaan.
 

De Federatie Medisch Specialisten: sluit per direct alle scholen

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) vraagt aan de politiek of er voldoende onderbouwing is voor het besluit om de scholen open te houden. Dat is de uitkomst van een zaterdag gehouden online-overleg met duizend artsen over de acute zorg aan patiënten met Covid-19. De FMS wil "het zekere voor het onzekere nemen" en "per direct" alle scholen sluiten. "Wij vragen de politiek om het maximale te doen wat nodig is", zegt KNO-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem. "Wij willen onze dokters en alle zorgverleners veilig houden, ook in de thuissituatie. Is er voldoende onderbouwing van het besluit dat de kinderen niet veel bijdragen aan de transmissie van het virus?’'
 

Spoedoverleg kabinet met artsen over scholensluiting

Het kabinet belegt zondag spoedoverleg met de medisch specialisten over hun oproep om de scholen te sluiten. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) neemt het dringende advies "serieus", laat hij weten. De druk op het kabinet om scholen te sluiten neemt zienderogen toe. Inmiddels dringt ook nagenoeg de voltallige oppositie daarop aan. 
 

Arie Slob

Onderwijsminister Arie Slob maakte bekend dat alle scholen en kinderopvangcentra dicht gaan tot en met 6 april. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: ANP