Normal_televisie_kind_peuter_film2534

Van de tien ouders met een kind tot 12 jaar vinden vier het lastig om hun kind te begeleiden in het mediagebruik. Dit concludeert Stichting Opvoeden.nl na onderzoek onder meer dan 500 ouders. Eén op de drie ouders heeft moeite met ongewenste invloeden van media op hun kind. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut. 

Wanneer een kind te lang bezig is met gamen, televisie kijken of computeren weten veel ouders niet hoe ze het beste kunnen ingrijpen. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 33 procent van de ouders moeite heeft met het omgaan met ongewenste invloeden van media op hun kind, zoals het plaatsen van foto's op sociale media of angstreacties bij spannende films. 
 
Ouders ervaren meer problemen met het omgaan met mediagebruik dan met 'gewone' opvoedproblemen, zoals zindelijkheid en eetgedrag. Dit komt, aldus de onderzoekers, omdat ze niet terug kunnen vallen op opvoedtradities. Daarnaast is de mediaomgeving van kinderen voortdurend in beweging doordat de techniek zich steeds verder ontwikkelt. 
 
Het antwoord op opvoedvragen over mediagebruik zoeken de ouders voornamelijk bij traditionele media zoals bladen en televisieprogramma's. Deskundige websites over opvoeden of mediaopvoeding worden minder geraadpleegd, aldus het onderzoek. De meeste ouders zoeken eerst hulp bij mensen uit hun directe omgeving, zoals familie en kennissen. 
 
© Nationale Onderwijsgids