Normal_empty-school-classroom-2022-08-01-04-42-21-utc

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?

Maandag: Oud-leerlingen dienen artikel 12-klacht in wegens antihomo-beleid school

Twee voormalig leerlingen hebben een artikel 12-klacht ingediend wegens het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om hun middelbare school, de Gomarus Scholengemeenschap, niet te vervolgen. De oud-leerlingen hebben jarenlang het antihomo-beleid van hun school ervaren.

Dinsdag: Werkende ouders hebben vanaf vandaag recht op betaald ouderschapsverlof

Ouders kunnen vanaf vandaag, 2 augustus 2022, betaald ouderschapsverlof opnemen. Het komt bovenop de al bestaande verlofregelingen voor ouders, zoals het kraamverlof, partnerverlof en het onbetaalde ouderschapsverlof. Met de nieuwe regeling kunnen ouders in het eerste jaar negen weken verlof opnemen en krijgen ze 70 procent van hun salaris doorbetaald.

Woensdag: In opspraak geraakt studentencorps opent alsnog inschrijving nieuwe leden

Het onlangs in opspraak geraakte Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. heeft de inschrijving voor nieuwe leden geopend. De inschrijvingstermijn werd vorige week opgeschort vanwege vrouwvijandige uitspraken die werden gedaan tijdens een lustrumdiner.

Donderdag: Wat betekent klimaatverandering voor het opvoeden van kinderen en jongeren?

Wat betekent klimaatverandering voor het opgroeien en opvoeden van kinderen en jongeren? En hoe kunnen opvoeders hen een kansrijk toekomstperspectief bieden? In het essay 'Opvoeden in een opwarmend klimaat' beantwoordt het Nederlands Jeugdinstituut deze vragen aan de hand van een verkennende literatuurstudie.

Vrijdag: Daders die school in Lelystad bekladden zijn jonger dan gedacht

De jongeren, of eigenlijk kinderen, die een basisschool in Lelystad bekladden met onder meer verkeer gespelde scheldwoorden en davidsterren zijn niet ouder dan 13 jaar. Het gaat om een groepje jongeren van tussen de 6 en 13. Een 8-jarige zou de meeste leuzen en tekeningen hebben gemaakt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky