Meer aangiftes tegen 'bangalijst' zullen volgen stelt advocate Ina Brouwer

Er zijn meerdere aangiftes gedaan bij de politie tegen studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) die een 'bangalijst' zouden hebben opgesteld. En er zullen meer aangiftes volgen, laat advocate Ina Brouwer weten namens de studentes en hun ouders. De politie kon woensdagavond niet zeggen of en hoeveel aangiftes er zijn binnengekomen.

De studenten van het USC hebben een powerpointpresentatie gemaakt en verspreid waarin eerstejaarsstudenten van de vrouwelijke studentenvereniging UVSV "besproken worden op basis van hun uiterlijk". Brouwer meldt dat de studentes die in de presentatie voorkomen, die 18 en 19 jaar oud zijn, het verschillend oppakken. Maar volgens haar zitten er veel "nare" verhalen tussen van studentes die paniekaanvallen hebben, zich isoleren, niet meer over straat durven en weg willen uit Utrecht.

Ouders geschrokken 

Een vader heeft de telefoon van zijn dochter die in de powerpointpresentatie voorkomt ingenomen en is geschrokken van de hoeveelheid telefoontjes en appjes van wildvreemde mannen, vertelt Brouwer. Het is "heel bedreigend", legt de advocate uit.

Brouwer wacht op een excuus van de mogelijke daders of de ouders van de jongens en het USC. Een aantal leden is wel door het corps geschorst, maar dat is volgens haar niet voldoende. Intussen zet de advocate zich samen met een groep "strijdbare" ouders van de studentes in om de lijsten zo veel mogelijk te verwijderen en in het grotere geheel een veilig klimaat te scheppen voor studentes. Ook gaan zij een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Door: ANP