Oud-leerlingen dienen artikel 12-klacht in wegens antihomo-beleid school

Twee voormalig leerlingen hebben een artikel 12-klacht ingediend wegens het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om hun middelbare school, de Gomarus Scholengemeenschap, niet te vervolgen. De oud-leerlingen hebben jarenlang het antihomo-beleid van hun school ervaren. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Het Openbaar Ministerie vervolgde de school niet, omdat het beleid zou zijn aangepast. De mannen van inmiddels 20 en 21 jaar oud zijn zijn het niet eens met die beslissing. Jarenlang zijn ze gediscrimineerd wegens hun geaardheid en sommige leerlingen werden gedwongen om uit de kast te komen. Strafbare feiten, die ongestraft bleven.

'Enorm veel pijn'

De Gomarus Scholengemeenschap stelt boven niks strafbaars te hebben gedaan. Dat doet de oud-leerlingen pijn. “Volgens het OM hebben er strafbare feiten plaatsgevonden – het feit dat de school zegt dat dat niet zo is, doet enorm veel pijn. Blijkbaar heeft de school echt niks van dit alles geleerd.” En dat is precies wat de twee mannen nu willen bereiken: stelselmatige veranderingen voor alle kinderen op die school. COC Nederland ondersteunt de artikel 12-procedure, waarmee ze hopen alsnog vervolging te kunnen afdwingen. Op woensdag 24 augustus krijgt de klacht een spoedbehandeling.

Lees ook: 'Meer reformatorische basisscholen werken met antihomoverklaring'

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky