Studenten Albeda College Rotterdam geven schuldhulp in de schoolkantine

Op het Albeda College in Rotterdam hebben studenten sinds februari vorig jaar in de kantine andere studenten geholpen die schulden hebben. Want hoe eerder mensen met schulden hulp krijgen, hoe sneller zij hun leven weer op de rit (kunnen) hebben. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Yentl Lieuwma is jongerencoach bij de gemeente Rotterdam en betrokken bij het project#Lifegoals op het Albeda College. Sinds 1 januari 2021 hebben gemeenten zelfs de wettelijke taak om schulden vroegtijdig op te sporen (vroegsignalering). De geleerde lessen hieruit neemt de gemeente mee.
 

Taboe

“We komen heel wat studenten tegen met schulden”, zegt Lieuwma. “Niet iedereen die schulden heeft, komt automatisch in beeld bij instanties die hen kunnen helpen. Daarom hebben we in de aula een laagdrempelige plek ingericht waar we met jongeren kunnen praten. Dat hoeft niet alleen te gaan over schulden, maar kan ook over andere problemen gaan. We zijn in het afgelopen jaar een bekend en vertrouwd gezicht geworden.”
 
En dat is belangrijk, want er rust nog altijd een taboe op schulden. Daarnaast is de drempel voor veel jongeren groot om met de gemeente in gesprek te gaan. “Maar wij werken juist met studenten voor studenten. Sommige van hen zijn ervaringsdeskundige en kunnen anderen daardoor heel goed helpen, want zij kennen de weg. Het is dus niet een oude grijze sok die wel even komt vertellen wat jongeren moeten doen, maar gewoon een leeftijdsgenoot die begrijpt hoe jij je voelt.”
 

Auto-ongeluk

Asya is een van de jonge Rotterdamse studenten die dit jaar in de problemen raakte. “Dat kwam doordat ik een auto-ongeluk kreeg. De problemen stapelden zich daarna op. Ik kon niet werken en had daardoor geen inkomsten.” En zo ontstonden schulden: “Ik voelde me daardoor steeds slechter. Ik kon niet slapen, had geen eten, had geen rust en moest telkens huilen. Daardoor kreeg ik steeds meer stress.”
 
Inmiddels heeft de student Verpleegkundige haar leven weer aardig op de rit. Asya: “Via mijn mentor en een maatschappelijk werker ben ik in contact gekomen met het hulpteam geldzaken. Zij hebben me ook geholpen met de aanvragen van subsidies bij DUO. Daardoor heb ik wat meer inkomsten. Ik voel me goed en heb meer rust in mijn hoofd doordat ik schulden heb afbetaald.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids