Digital Democracy: jongeren met minister in gesprek over rechten

‘Laat van je horen, denk mee’, zo sprak Rutte tijdens een persconferentie de jongeren in Nederland toe. Dat hoef je geen twee keer te zeggen: binnen no-time popte het ene na het andere initiatief op. Het jaarlijkse Democratiefestival, van 8 tot en met 12 juni, werd bijvoorbeeld direct toegespitst op de coronacrisis. Wat is de rol van jongeren in deze samenleving? Hoe kunnen zij invloed uitoefenen op de wereld om hen heen? Dit meldt Nationale Jeugdraad.

Digital Democracy

Het Democratiefestival keert jaarlijks terug als evenement op mbo-scholen. In een middag leren jongeren door middel van discussies, workshops en activiteiten over democratie. Ze worden uitgedaagd na te denken over welke grondrechten iedere Nederlander heeft, of zou moeten hebben. Dit jaar vindt het Democratiefestival voor het eerst online plaats als Digital Democracy, in verband met de coronacrisis. 
 

Online burgerschap

Juist daarom is het volgens de organisatie belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van hun rechten. De coronacrisis zorgt ervoor dat de maatschappij verandert, bijvoorbeeld de verhouding tussen grondrechten en volksgezondheid die ook tijdens de vele protesten van de afgelopen week de discussie deed oplaaien. Jongeren zullen het langst de effecten voelen van deze veranderingen. Digital Democracy is een kans om online burgerschap aan te zwengelen en studenten kennis te laten maken met ministers en andere beleidsmakers. Democratie betekent dat er ruimte is voor ieder mens, voor alle visies, voor elke stroming en voor ieders kwaliteiten. 
 

Q&A met minister en beleidsmakers

Via een online stream doen bijna 1000 leerlingen mee met de activiteiten. Er is o.a. een Q&A met minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kajsa Ollongren, burgemeester Ahmed Marcouch, wethouder Said Kasmi, en met rechters van de rechtbank van Overijssel. Op de laatste dag, vrijdag 12 juni, komen alle 48 klassen bij elkaar om het Democratiefestival af te sluiten. Organisatiepartner Civinc faciliteert met hun Vox Pop Academy, een digitaal activiteitenplatform, een anonieme één op één discussie tussen alle leerlingen aan de hand van stellingen. 
 

Organisatie

Het Democratiefestival (vorig jaar Verkiezingsfestival) is een initiatief van NJR (Nationale Jeugdraad) en ProDemos. Digital Democracy, het online alternatief, is een samenwerking tussen mbo-scholen Zadkine, Deltion en RijnIjssel. De uitvoering is mogelijk dankzij een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. 
 

NJR

NJR is hét jongerennetwerk van Nederland. Het is de missie van NJR om jongeren te verbinden: met hun eigen sterke punten, met elkaar en met de organisaties en bedrijven die vormgeven aan onze wereld.
 
Door: Nationale Onderwijsgids