Provinciaal Jeugddebat Utrecht gaat voornamelijk over woningen en zwerfafval

De scholieren, die vrijdag 24 november 2023 meedoen aan het Provinciaal Jeugddebat komen uit alle hoeken van de provincie. Zij zullen debatteren over onderwerpen als zwerfafval en woningbouw. Uiteindelijk zullen twaalf van deze deelnemers gekozen worden om op 15 april 2024 in de Tweede Kamer aan het Nationaal Jeugddebat mee te doen. Belangstellenden zijn welkom in de Statenzaal van de provincie Utrecht tussen 13.30 en 15.45 uur op 24 november. Dat meldt de provincie Utrecht.

Er doen 40 tot 50 scholieren tussen 12 en 18 jaar mee aan het Provinciaal Jeugddebat. De deelnemers hebben zich individueel aangemeld. Zij worden ingedeeld in drie groepen met deelnemers, die zij waarschijnlijk niet kennen. Toch moeten ze als groep gezamenlijk met ideeën en/of een voorstel komen over het onderwerp dat hen toebedeeld is.

Zwerfafval, toekomstbestendig reizen en woningbouw 

De scholieren krijgen begeleiding van andere jongeren, die in eerdere jaren aan de Jeugddebatten hebben meegedaan. Daarnaast zijn er provinciale ambtenaren, die uitleg geven over de specifieke onderwerpen. Dit jaar zijn dat zwerfafval, toekomstbestending reizen en woningbouw. 

Aanwezige statenleden 

Vanaf 13.30 uur presenteert elke groep hun voorstel en kunnen aanwezige statenleden vragen stellen en eventueel tips geven. De aanwezige statenleden zijn: Caro Engels (Partij voor de Dieren), Erwin Virginia (GroenLinks) en Kees Vermaat (SGP). De debatten eindigen om 15.45 uur.

Nationale Jeugdraad en provincie Utrecht 

Het Provinciaal Jeugddebat wordt georganiseerd door de Nationale Jeugdraad en de provincie Utrecht.

Door: Nationale Onderwijsgids