Normal_kind_leerproblemen_leren_lezen_boek_leesprobleem_motivatie

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak zijn ze ook minder digitaal vaardig. Tijdens de Week van de Alfabetisering (9 t/m 15 september 2019) zet Uitgeverij Zwijsen zich samen met Stichting Lezen & Schrijven en vele honderden andere organisaties in voor een geletterd Nederland. In deze week worden er door heel Nederland diverse acties georganiseerd om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen. Dit meldt Uitgeverij Zwijsen.  

“Voor ons is de Week van de Alfabetisering een belangrijk middel om samen met andere organisaties zoals Zwijsen, gemeenten, consultatiebureaus en bibliotheken de thematiek op de kaart te zetten”, vertelt Geke van Velzen, directeur van Stichting Lezen & Schrijven. “18 procent van de jongeren van 15 jaar oud loopt het risico om laaggeletterd te worden, dus daar moet aandacht voor zijn. Jong geleerd, is oud gedaan, zeker in dit geval. De basisvaardigheden zijn belangrijk, want die heeft iedereen nodig bij leren, werken en bij bijvoorbeeld brieven lezen van de overheid. Daarom zetten we daar op in.”
 

In actie van 9 t/m 15 september 

Tijdens de Week van de Alfabetisering kan iedereen in actie komen voor een geletterd Nederland. Via de website van Stichting Lezen & Schrijven kunnen mensen en organisaties een activiteit aanmelden. Zo kunnen bedrijven en particulieren een taalquiz, schrijfwedstrijd of letterlunch organiseren. Op de website staan diverse voorbeelden. Er zijn al ruim 600 activiteiten aangemeld. 
 
“Het is voor ons belangrijk dat laaggeletterdheid bij een breed publiek en bij de overheid onder de aandacht komt. We ondersteunen daarom lokaal gemeenten met projecten en materialen, maar leiden ook vrijwilligers op die laaggeletterden kunnen begeleiden”, aldus Geke. “Daarnaast hebben we nu de TaalChallenge, voor leerkrachten, ouders en kinderen, waarmee we op een laagdrempelige manier het thema onder de aandacht brengen. Samen met Zwijsen en de Efteling hebben we de challenge opgezet, waarbij kinderen vijf dagen achter elkaar met korte taal-, schrijf- en rekenopdrachten aan de slag gaan.”
 

Samenwerken

Uitgeverij Zwijsen onderschrijft het belang van de samenwerking: “Samenwerken is van cruciaal belang om te slagen in deze missie. We moeten alle krachten bundelen, niet alleen in het onderwijs, maar ook in de buitenschoolse opvang, met ouders en familieleden, organisaties als Stichting Lezen & Schrijven, onze kinderboekenauteurs en bibliotheekmedewerkers. Kortom: met iedereen die wil dat kinderen alle kansen in het leven krijgen, doordat ze goed kunnen lezen, schrijven en rekenen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids