Normal_politie__auto

Gisteren werd bekend dat het Alfa-college in Hoogeveen leerlingen wil trainen hoe ze moeten reageren in het geval van terroristisch geweld, middels een zogeheten ‘school-shooting’. Zowel School en Veiligheid als de Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dit echt te ver gaan. Dit meldt de Telegraaf.

In een brief aan de ouders van de leerlingen werd geschreven dat op drie locaties van het Alfa-college in Hoogeveen onaangekondigde aanvallen zullen plaatsvinden. Deze zijn een uitbreiding op de ontruimingsoefeningen die elk jaar al plaatsvinden op de school. Het doel ervan is om de verantwoordelijkheid van de school wat betreft (sociale) veiligheid serieus te nemen.
 
Klaas Hiemstra van de organisatie School en Veiligheid vindt dat te ver gaan. ”Leerlingen kunnen zich de pestpokken schrikken en je creëert een enorme onrust. Dat moet je niet willen.” Als de school vooraf overlegd had met School en Veiligheid had de organisatie het plan afgeraden. Ook de AOb keurt de oefening af. Voorzitter Liesbeth Verheggen benadrukt dat de omstandigheden in Nederland heel anders zijn dan die in Amerika, waarnaar in de brief wordt verwezen. 
 
Het Alfa-college vindt het oefenen van een school-shooting juist wel van deze tijd en verwijst naar een recente aanslag op een school in Luik. Wel wordt het allemaal groter gemaakt dan het is, zegt een woordvoerder. “We doen het samen met de politie en andere hulpdiensten. Er zal drie keer op die dag sprake zijn van een dreigende situatie. Een student zal een kwartier lang zeer dreigend gedrag vertonen. Van (nep)wapens is echter geen sprake.” Volgens de school is hierover overleg geweest met de MBO Raad die de actie zou toejuichen, maar de MBO Raad ontkent deze uitspraak.
 
Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs hoopt dat de oefening niet leidt tot copycats of een echte shooting. Ook organisatie Ouders & Onderwijs denkt dat het mensen mogelijk op verkeerde ideeën kan brengen. De organisaties benadrukken dat het nadenken over en zich voorbereiden op calamiteiten wel belangrijk is. Het oefenen van een school-shooting is echter een brug te ver.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids