Normal_ouderenzorg__zorgcentrum__ouderen

Het mbo heeft een belangrijk aandeel in de aanpak van de tekorten van de zorg zoals de minister van Volksgezondheid deze gisteren aan de Kamer presenteerde. ‘Werken in de Zorg’ omvat tal van maatregelen waaronder meer geld voor leerwerkplekken in alle takken van zorg en welzijn. Ton Heerts is positief over de gekozen aanpak, maar waarschuwt voor te groot optimisme. Dit meldt MBO Raad.

De komende jaren komt een bedrag van in totaal 320 miljoen euro via de scholingsimpuls Sectorplanplus voor regionale plannen beschikbaar, zo werd gisteren bekend. In het eerste tijdvak is voor 1059 organisaties, uiteenlopend van huisartsenpraktijken tot grote verpleeg- en thuiszorginstellingen, geld gereserveerd, waarmee naar verwachting zo’n 58.500 scholingstrajecten kunnen worden uitgevoerd. Met dit geld kunnen werkgevers extra leerwerkplekken voor de instroom van zorgmedewerkers (zowel mbo en hbo) bieden, boventallige medewerkers omscholen en extra doorstroomplekken creëren. De gezamenlijke opdracht is luid en duidelijk: de personeelstekorten moeten in 2022 naar nul of daar dichtbij, aldus Rijksoverheid.
 
Voorwaarde voor deze middelen is dat een werkgever zich verbindt aan een van de regionale actieplannen. Ton Heerts: “Dit plan staat of valt ook echt met de wil van de overheid en het bedrijfsleven om iedereen met talent voor de zorg een kans te geven, dus zonder leeftijds- of andere limieten. En laten we ook realistisch blijven: de doelstelling ‘tekorten naar nul’ is een illusie.”
 
In het plan is ook extra geld gereserveerd voor leerwerkplekken en omscholing. Dit laatste past bij het publieke pleidooi van de MBO Raad. Ton Heerts: “Een leer-/werkbanenoffensief in de zorg is een goede manier om op korte termijn mensen te motiveren voor een switch. Ze kunnen dan werkend leren en ondertussen blijven voorzien in hun eigen inkomen.”
 
Ton Heerts beschrijft nog wel een groot punt van zorg: “Alle sectoren vissen uit dezelfde vijver. Van mbo-scholen wordt verwacht dat ze jongeren die kiezen voor een beroepsopleiding met zachte hand dirigeren naar tekortsectoren. In ons land mag je zelf kiezen wat je worden wilt, en dat moeten we ook vooral zo houden. De invloed van de scholen is dus beperkt. Het zijn de werkgevers die dus een grote invloed hebben op de keuzes die mensen maken. Zij moeten helpen ‘verleiden’.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids