Normal_cursus__online_cursus

Het kabinet wil dat mensen duurzaam inzetbaar zijn op de arbeidsmarkt. Om daaraan bij te dragen is in het coalitieakkoord opgenomen dat permanente scholing (scholing voor bij- of omscholing) via leerrechten zal worden gestimuleerd. Het kabinet maakt hier de komende vier jaar 500 miljoen euro voor vrij (125 miljoen euro per jaar). Dit geld wordt ingezet voor om- en bijscholing voor mensen met maximaal een mbo 4-diploma. Dit meldt Rijksoverheid.

Volgens het principe van leerrechten heeft elke Nederlander recht op publiek bekostigd onderwijs. Hiervoor stelt het kabinet extra budget beschikbaar. Er is voor gekozen dat mensen met maximaal een mbo 4-diploma via de STAP-regeling aanspraak kunnen maken op dit aanvullende budget. Dit wordt gedaan door extra budget toe te voegen aan het bestaande STAP-budget. Via dit aparte onderdeel van het STAP-budget kan alleen deze groep gebruik maken van het aanvullende budget.

De wijzigingsregeling die nodig is om de STAP-regeling aan te passen staat open ter (internet)consultatie. SZW streeft ernaar de wijziging medio 2023 door te kunnen voeren.

Door: Nationale Onderwijsgids