Normal_logo_groen_onderwijs

De overgang van het groene onderwijs naar het ministerie van onderwijs laat nog een jaar op zich wachten en dat betekent dat de groene mbo’s nog langer op achterstand staan ten opzichte van andere mbo-scholen. Daarom wordt 11 miljoen euro uitgetrokken om de groene aoc’s te compenseren, blijkt uit het bestuursakkoord tussen het ministerie van onderwijs en MBO Raad. Dit meldt Science Guide.

De 11 miljoen euro is bedoeld als eenmalige handreiking om het verschil in bekostiging met regulier mbo-onderwijs te overbruggen. Het groene onderwijs zou in 2018 deel uit gaan maken van het ministerie van onderwijs, waardoor het dezelfde bekostiging zou gaan ontvangen als reguliere mbo-instellingen. Nu dit een jaar uitgesteld wordt, krijgen de groene mbo’s ter compensatie 11 miljoen euro. 
 
Mbo-instellingen die groen onderwijs aanbieden, klaagden de laatste jaren behoorlijk over de bekostiging, omdat die voor groene scholen lager zou liggen dan voor reguliere scholen. Die verschillen werden uiteindelijk inderdaad gevonden na een onderzoek. De bekostigingsverschillen zouden komen doordat het ministerie van Economische Zaken (Landbouw) tot dusver de verantwoordelijkheid had over het groene onderwijs. De overplaatsing naar het ministerie van onderwijs zou de bekostiging gelijk trekken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids