Normal_werk_studie_studeren_jongeren

De driejarige opleiding Collectiebeheerder, die drie jaar geleden van start is gegaan in Amsterdam, heeft meer instroom van studenten nodig. Zestien studenten hebben inmiddels hun diploma gehaald, maar de opleiding kon dit schooljaar door te weinig aanmeldingen niet van start gaan. Het Meld- en expertisepunt helpt mee om de instroom weer op gang te brengen. Dat meldt de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Afgelopen week werd er door het Meld- en expertisepunt specialistisch vakmanschap een werksessie georganiseerd, in samenwerking met het Hout- en Meubileringscollege. Deze sessie, 'Duurzaam opleiden voor collectiebeheer, professionalisering beheer en behoud van erfgoed',  was erop gericht om de opleiding te laten voortbestaan. De problematiek rond vervanging en verdringing was het thema van de sessie.

Aan het opleiden van nieuwe vakmensen willen organisaties vaak graag meewerken, zo blijkt uit een marktverkenning van RaadSaam. Voor hun eigen bedrijf en de sector is dat belangrijk. Toch zien organisaties het soms als belemmering om een bbl-student aan te trekken. Een gebrek aan geld, tijd en/of ervaring voor begeleiding is vaak het probleem. Bedrijven lijken in plaats van een bbl-student daarom vaker te kiezen voor een vrijwilliger, een hbo-stagiair of zzp'ers.

De opleiding Collectiebeheerder wordt door het Hout- en Meubileringscollege stopgezet als er in samenwerking met de branche niets wordt afgesproken en geen uitdagingen worden aangegaan. Een mbo-student wordt in het vakgebied gezien als meerwaarde. De uitkomsten van de werksessie worden nu door een petit comité van het Meld- en expertisepunt geanalyseerd. Daarbij wordt gezocht naar een oplossing om de instroom van nieuwe studenten weer op gang te brengen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids