Techniekstudenten Sem en Ryan doen mee aan Skills The Finals

Ryan Verburg (uit Warmenhuizen) en Sem Volkerink (uit Assendelft) mogen zich meten met de beste mbo-studenten in hun vakgebied. De twee mogen zich op donderdag 21 en vrijdag 22 maart melden in de Brabanthallen in Den Bosch. Ze mogen namelijk deelnemen aan Skills The Finals om de Nederlandse kampioenstitel 'sanitaire en verwarmingstechnicus', aldus Zaandams Dagblad.

Verburg en Vollerink volgen beide een mbo-techniekopleiding (bbl). De theorie krijgen zij aangeboden bij opleidingsbedrijf IW Noord-Holland. Hier leren zij verschillende dingen over de techniek, terwijl er afwisseling is om praktijkervaring op te doen bij een leerwerkbedrijf. Ze krijgen algemeen vormend onderwijs en de theoretische vakleer aangeboden.

Ryan Verburg

Installatiemonteur Verburg (18) gaat voor zijn theoretische onderwijs naar het ROC Horizon College (Heerhugowaard). Hier volgt hij de versnelde opleiding ‘werktuigkundige installaties’. Hij doet praktijkervaring op bij IW Noord-Holland en het leerbedrijf Duteco Installatiegroep in Zuid-Scharwoude. 

“Ryan is gedreven en ambitieus”, zegt Jacco op den Kelder, zijn begeleider bij IW Noord-Holland. “Hij wil na zijn niveau 3 ook graag niveau 4 gaan doen. Met als doel om het bedrijf van zijn vader over te nemen.” De Warmenhuizer komt uit een familie van technische ondernemers. Zowel zijn grootvader als zijn vader zitten in de installatietechniek en bestieren een eigen familiebedrijf. "Ryans vader is meer het type bedrijfsmanager” ziet Op den Kelder. “Ryan zelf heeft meer weg van zijn grootvader. Die zat ook altijd graag met zijn handen in de gereedschapskist. Als Ryan zich goed concentreert op zijn werk, dan gaat hij zeker hoog scoren op het kampioenschap.”

Sem Volkerink

Volkerink (18) doet ervaring op bij Loodgietersbedrijf J.N. Jonker & Zoon in Zaandam. Hij volgt de opleiding ‘eerste monteur woning niveau 3’ aan het Regio College in Zaandam. Zijn begeleider van IW Noord-Holland, Danja van Alen, ziet in de Assendelfter een goede kanshebber. “Sem is een ambassadeur voor het vak, iemand die zijn werk niet alleen heel goed doet, maar daar ook nog eens aanstekelijk veel plezier aan beleeft. Hij doet zijn werk zingend. Het is iemand die graag met zijn handen werkt. Ik zie hem niet snel op kantoor belanden. Wel zie ik hem zichzelf verder specialiseren in het vak. Hij is leergierig en een harde werker.”

Skills The Finals

Tijdens de finales worden de studenten uitgedaagd om zo goed mogelijk te laten zien dat ze mee kunnen gaan met de laatste trends binnen hun vakgebied. Tijdens deze strijd wordt er niet alleen bepaald wie de beste is, maar dit geeft ook inzicht in de voortgang van de deelnemers op hun respectievelijke vakgebied. Met de opdrachten tijdens de finale wordt zowel een beroep gedaan op de vakkennis evenals de vakvaardigheden van de deelnemende studenten.

Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema