Normal_boerderij_geit_zorgboerderij

Jongeren die thuis zitten, maar graag de handen uit de mouwen willen steken, krijgen een nieuwe start. Via het opleidings- en werktraject GreenPort GroenStart kunnen zij in de agrarische en groensector in de regio Noord-Holland Noord aan de bak. Dit meldt provincie Noord-Holland.

GreenPort GroenStart is een initiatief van ondernemers, het Clusius College en 18 gemeenten in de regio onder de vlag van GreenPort NHN. Via GreenPort NHN investeert de provincie Noord-Holland in landbouw in Noord-Holland Noord. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar kunnen op een van drie locaties van het Clusius College starten met de entreeniveau-opleiding richting Plant en Groene leefomgeving. 
 
De praktijkvakken worden ook gegeven bij deelnemende bedrijven met vakdocenten uit de praktijk. De opleiding bestaat uit 8 modules. Dit maakt het 8 keer per jaar mogelijk om in te stromen. Het traject kan in 1 jaar worden afgerond, maar voor studenten die meer tijd nodig hebben, is er uitloop naar 2 jaar. Daarna kunnen studenten doorstromen naar niveau 2 Groenvoorziening, Plantenteelt of Veehouderij of met hun diploma aan de slag in de agrarische en groensector. 
 
Jongeren die nog niet weten of een baan in de agrarische of groensector iets voor ze is, kunnen deelnemen aan een voorschakeltraject. Bij agrarisch leer-werkbedrijf Noorderhoeve in Schoorl ervaren zij hoe het is om in een kas, bij een veehouderij, in een teelt- of hoveniersbedrijf, in de groenvoorziening of in bos- of natuurbeheer te werken. 
 
De officiële start is in september 2017. Wel zijn er al een aantal pilots geweest. Zo hebben 12 jongeren al een voorschakeltraject gevolgd of hun mbo-1-diploma behaald. Sommigen gaan nu naar mboniveau 2, anderen worden momenteel begeleid naar werk of zijn al aan het werk. Het is de bedoeling van GroenStart dat na 4 jaar 300 mensen de entreeopleiding hebben afgerond.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids