Normal_man_vrouw_werk_baan_emancipatie346

Vanaf vandaag is een nieuwe online tool beschikbaar waarmee jongeren kunnen testen of zij beschikken over zogenaamde soft skills die werkgevers belangrijk vinden. Met de tool kunnen jongeren zelf werken aan de gevraagde werkhouding en hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Dat is nodig omdat uit onderzoek blijkt dat werkgevers en jongeren soft skills erg belangrijk vinden, maar ook sterk van mening verschillen wanneer het gaat over het beheersen van die skills. Dit meldt STOOF.

Soft skills worden steeds belangrijker voor de arbeidsmarkt van morgen, en voor het vinden en behouden van een baan, zo blijkt onder andere uit het SER-advies ‘Leren en ontwikkelen tijdens de loopbaan’ en het OECD Skills Strategy Diagnoserapport. Onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven laat echter zien dat de perceptie van soft skills nogal verschilt onder werkgevers en jongeren. Werkgevers vinden dat jongeren de volgende skills te weinig beheersen: flexibiliteit, mondelinge communicatie, professionele presentatie, op tijd komen, initiatief nemen en inzicht hebben in sterke en zwakke punten. Jongeren schatten zichzelf op deze punten hoger in.
 
Om jongeren hierin meer inzicht te bieden, heeft Stichting Opleiding & Ontwikkeling Flexbranche (STOOF) met behulp van het fonds Erasmus+ een internationaal project opgestart met de naam ‘App-titude’. Met deze tool kunnen jongeren zichzelf testen aan de hand van een aantal herkenbare situaties die zowel tijdens het solliciteren als bij het uitvoeren van werk vaak voorkomen. De Tool is voor alle jongeren beschikbaar, niet alleen voor uitzendkrachten. De tool staat op www.testyourselfie.eu.
 
Het college van bestuur van het Nova College heeft als eerste roc besloten dat de leerlingen van de entreeopleidingen en het Vavo met Test Your Selfie gaan werken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids