Normal_techniek

Volgens minister Bussemaker van Onderwijs is het niet nodig meer maatregelen te nemen om techniekopleidingen in het mbo beter te laten aansluiten op de arbeidsmarkt. Ze wijst in een brief aan de Tweede Kamer op eerdere maatregelen die genomen zijn. 

Het Financieele Dagblad meldde enkele weken geleden dat het Techniekpact, een initiatief om meer jongeren naar een technische opleiding te krijgen, ingehaald dreigde te worden door snelle technologische ontwikkelingen. Werkgevers en Doekle Terpstra, aanjager van het pact, waarschuwden dat opleidingen de veranderingen in beroepen amper kunnen bijbenen.

Bussemaker wijst op de maatregelen die in de vorige kabinetsperiode zijn genomen in het Techniekpact zoals de verbeterde aansluiting van het vmbo op het mbo in doorlopende leerlijnen in de techniek en het behoud van de hogere bekostiging van technische mbo-opleidingen. Volgens de bewindsvrouw zijn er eerder maatregelen genomen die ruimte bieden tot vernieuwing en om beter in te spelen op de groeiende dynamiek op de arbeidsmarkt.

“Inmiddels blijkt dat de aanpak van het Techniekpact succesvol is, steeds meer jongeren kiezen voor een technische opleiding”, schrijft Busssemaker.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids