Normal_onderwijsraad_logo

De Onderwijsraad zoekt schoolleiders die met de raad van gedachten willen wisselen over de invulling van het schoolleidersschap. Hiertoe wordt op 10 mei 2017 een schoolleidersdiner georganiseerd in het ROC van Amsterdam. De inbreng tijdens het diner wil de Onderwijsraad gebruiken in een advies aan het ministerie van onderwijs. Dit meldt de Onderwijsraad.

Schoolleiders zijn van groot belang voor de kwaliteit van het onderwijs. Er wordt ook steeds meer verwacht van de schoolleider. Tegelijkertijd zijn opleiding en professionalisering in ontwikkeling. Bovendien bestaan verschillende ideeën over wat schoolleiders precies zouden moeten kennen en kunnen. Een reden hiervoor is dat schoolleiders niet noodzakelijkerwijs hetzelfde werk doen. Het maakt uit of de schoolleider een locatieleider is in een groot bestuur of als een éénpitter de kar moet trekken; het maakt uit of het gaat om een schoolleider in het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs of het middelbaar beroepsonderwijs.
 
De Onderwijsraad is door het ministerie van onderwijs gevraagd een advies te schrijven over de versteviging van de positie van de schoolleider. Daarbij gaat het om vragen als: Hoe ervaren schoolleiders hun werk? Wat zijn inspirerende, positieve en interessante aspecten? Maar ook: tegen welke belemmeringen lopen schoolleiders aan en wat maakt hun werk juist complex of lastig? Welke (verdere) professionalisering is nodig voor schoolleiders om hun rol te vervullen binnen de school of afdeling en binnen de bestuurlijke besluitvorming? Wat is er, naast professionalisering, nog meer nodig om hun positie te versterken?
 
Ter voorbereiding wil de raad graag over deze en aanverwante vragen van gedachten wisselen met degenen waar het in het advies om draait: de schoolleiders. Daartoe wordt op 10 mei 2017 van 16.30 tot 20.30 uur een diner bij het ROC van Amsterdam georganiseerd. Het diner wordt bereid en geserveerd door studenten. Voorafgaand en tijdens het diner gaan raadsleden en schoolleiders met elkaar in gesprek. Aanmelden kan tot en met 21 april door een e-mail te sturen naar bijeenkomsten@onderwijsraad.nl.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids