Normal_mishandeling_kind_verdriet_angst

Deze week is het de Week van de Kindermishandeling. Het Nederlands Jeugdinstituut neemt deze gelegenheid te baat om een nieuwe Meldcode Kindermishandeling te presenteren gericht op het middelbaar beroepsonderwijs. Scholen zijn verplicht te werken met deze meldcode bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling. Dit meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

De meldcode bestaat uit een stappenplan voor leerkrachten en andere onderwijsprofessionals voor het signaleren en melden van kindermishandeling. De bijbehorende brochure geeft een toelichting op de meldcode. Zo is het niet nodig om nieuwe procedures in te voeren voor de meldcode, deze kan opgenomen worden in de gangbare zorgroute. Daarnaast gaat de brochure in op enkele thema’s die specifiek gelden binnen het onderwijs, zoals het signaleren in de school, de ondersteuningsstructuur en de communicatie met de ouders.

Een verplichte meldcode betekent niet dat scholen ook een meldplicht hebben. Bij een meldplicht moeten professionals hun vermoedens melden bij andere instanties, zoals het Meldpunt Veilig Thuis. Deze verplichting geldt niet voor scholen. Het onderwijsprofessionals maken samen met de partners uit het multidisciplinaire overleg de afweging om vermoedens wel of niet te melden.

Download de brochure Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling in het Middelbaar Beroepsonderwijs

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids