Normal_mbo_leerbedrijf_techniek

Na zeven jaar daling van het aantal mbo-studenten met een leerbaan, lijkt er sprake te zijn van herstel. Een actieplan van SBB leidde tot meer dan 12.000 leerwerkplekken. Minister Bussemaker van Onderwijs maakte dat gisteren bekend tijdens een bijeenkomst bij SBB in Zoetermeer. Dit meldt Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB).

Omdat het aantal studenten met een leerbaan de afgelopen jaren daalde, startte SBB op 1 juni met het werven van plekken bij bestaande leerbedrijven, versterkt door de campagne 'Haal de toekomst in huis'. De campagne roept bedrijven op om leerbedrijf te worden. De SBB houdt sindsdien het aantal toegevoegde leerbanen bij. Tijdens een bijeenkomst van SBB-vertegenwoordigers van onderwijs en bedrijfsleven in Zoetermeer, onthulde minister Bussemaker de precieze stand: op 29 september stond de teller op 12.584 leerwerkplekken.

"Goed dat het gelukt is om zoveel leerbanen te vinden. Het is belangrijk om bedrijven enthousiast te maken voor opleiden in de praktijk. Daarmee kunnen meer jongeren de zo belangrijke werkervaring opdoen. Ik hoop dat er nog veel leerbanen bijkomen", aldus minister Bussemaker.

"De internationaal befaamde formule die jong en oud in staat stelt met loon een nieuw vak te leren, dreigde teloor te gaan", licht SBB-directeur André Timmermans toe. "Leerbanen zijn een belangrijk middel om werknemers te werven, met name in techniek, horeca en zorg. Bovendien sluiten ze aan op de wens van veel studenten om te leren in de praktijk. Fantastisch dat het actieplan geslaagd is. De komende periode gaan onze adviseurs praktijkleren in de regio met de scholen in gesprek om de leerbanen zo veel mogelijk in te vullen."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids