UMC Utrecht werkt graag samen met mbo'ers aan het onderwijs

Structurele stageplaatsen voor mbo’ers die de opleiding tot doktersassistent volgen. Verpleegkundig specialist Jeanette van Weerden kreeg dat voor elkaar bij het UMC Utrecht. In de categorie Onderwijs won Van Weerden daarmee de titel Verpleegkundige van het Jaar 2024. Dat meldt het UMC Utrecht.

Twaalf doktersassistenten van het ROC Midden Nederland zijn al opgeleid binnen vier zorgdivisies van het UMC Utrecht. Alle examens zijn gehaald en de meeste studenten hebben hun stage afgerond. Vijf van de twaalf studenten stromen door naar een openstaande vacature, stelt Van Weerden. Zij is zelf verpleegkundig specialist Oogheelkunde in het UMC Utrecht en een van de projectleiders van de pilot opleiding tot doktersassistent.

Verpleegkundige van het Jaar 2024 

Dankzij dit opleidingsproject werd Van Weerden tijdens de Dag van de Zorg uitgeroepen tot Verpleegkundige van het Jaar 2024. Maar het onderwijs doe je wat haar betreft samen. “Met studenten, onze praktijkopleiders, andere mentoren en mijn mede-projectleider Annemieke Wichers.”

Goede begeleiding 

De stagiaires krijgen een goede begeleiding door de praktijkopleiders en mentoren. Van Weerden vindt het onderwijs erg leuk en vooral het investeren in nieuwe collega’s.

Uitbreiding naar BBL 

Na dit succes met studenten van de beroepsopleidende leerweg (BOL) is Van Weerden nu bezig met een uitbreiding voor mbo’ers van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Deze BBL’ers krijgen een arbeidsovereenkomst. Ze gaan aan het werk bij het UMC Utrecht en volgen daarnaast ook nog een opleiding tot doktersassistent. Zij-instromers zitten daar ook tussen. “BBL’ers kiezen hier echt bewust voor of gaan verder.”

LEERafdeling 

Met de Hogeschool Utrecht is Van Weerden nu een nieuwe samenwerking gestart op de polikliniek Oogheelkunde. Dat heet de teletriage in de LEERafdeling.

“We hebben veel mbo-zorgplekken waar mbo’ers stage kunnen lopen. Onze samenwerking met de Hogeschool Utrecht willen we ook naar andere paramedische opleidingen gaan uitbreiden. Genoeg dromen dus.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk