Normal_fruit__2_

Scholen vinden het belangrijk dat in de schoolkantine gezond aanbod aanwezig is. Dit blijkt uit een kwalitatieve peiling bij 38 scholen. Alle scholen in de peiling geven aan dat ze een gezond aanbod in de kantine belangrijk vinden en werken aan een overwegend gezond aanbod in de kantine. Ze vinden dat ze richting leerlingen een voorbeeldfunctie hebben. Of ze zien het als opvoedende taak en voelen een gedeelde verantwoordelijkheid met ouders. Veel scholen geven aan dat ze graag werken met de richtlijnen van het Voedingscentrum voor kantines. Ze hebben baat bij het houvast. Dit meldt het Voedingscentrum.

Desondanks ervaren sommige scholen lastige vraagstukken. Met het programma de Gezonde Schoolkantine geeft het Voedingscentrum informatie, praktische handvatten en richtlijnen voor een gezond aanbod op school. Uitgangspunt is dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze is. Gezondere producten springen in het oog en liggen voor het grijpen, waarbij de keuzevrijheid voor de leerling  behouden blijft. 

Heleen Schuit van de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum zegt: “Scholen kunnen leerlingen betrekken  door enquêtes te houden over hun wensen, of leerlingen de kantine onder begeleiding laten bemannen. Een prijsvraag voor het gezonde broodje van de week kan ook helpen om leerlingen zich meer betrokken te laten voelen. Ouders  kunnen worden betrokken via de ouderraad of  via de schoolnieuwsbrief.”

In de praktijk zien de brigadiers ook dat gezonde kantines even rendabel kunnen zijn. Schuit: “Uit eerdere verhalen van scholen, blijkt dat een gezonder aanbod geen invloed hoeft te hebben op de omzet. In eerste instantie kan de omzet dalen, omdat de leerlingen moeten wennen, maar later trekt deze weer aan. Met een vers en gevarieerd aanbod kunnen scholen inspelen op aanbiedingen en het seizoen. Het opvallend plaatsen van betere keuzes kost weinig tijd en geld, maar  kan effect hebben op de verkoop.”

Lees voor meer informatie het rapport Verkennend onderzoek beleving eetomgeving.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids