Leerlingen Montessori Lyceum Groningen zien vaak muizen lopen in vieze school

“Onze school is smerig.” Leerling Charlotte vat met deze woorden het hele probleem samen. De hygiëne op het Montessori Lyceum in de stad Groningen is zo slecht dat er al een aantal leerlingen over geklaagd hebben. Dat meldt RTV Noord.

In de school liggen etensresten en er lopen ratten en muizen rond. “In het sciencelokaal zagen we laatst nog eentje lopen”, aldus Stacey, een andere leerlingen van de school.

Ziek

Leerlingen worden ook ziek van de slechte hygiëne van de school. “Een aantal leerlingen hadden de hele week buikpijn of hoofdpijn. Ze kwamen daarna eindelijk weer op school en toen werden ze weer ziek. Een andere leerling zegt dat toen ze in de brugklas zaten ze nog wel schoonmakers in de wc’s zagen. “Nu al een hele tijd niet meer.”

'De school is smerig' 

Leerlingen vertellen aan RTV Noord dat de vloeren plakken en dat de wc’s van de jongens zijn overstroomd. Daar is tot op heden nog niets mee gebeurd. Een van de ouders houdt haar dochter zelfs thuis van school omdat het er zo smerig is.

De coach van de school heeft al een aantal leerlingen op bezoek gehad met klachten en ook de directeur weet van de problemen. De onderwijsinspectie heeft ook een telefoontje van de leerlingen gehad, maar zij gaan niet over de hygiëne binnen een school.

School geeft niet thuis 

De school heeft volgens de moeder nog nergens op gereageerd. Ook niet op het thuishouden van haar dochter, want officieel mag dat helemaal niet. De leerlingen van het Montessori Vaklyceum worden in hun pauze geïnterviewd door RTV Noord. Groepjes leerlingen drommen samen. Teamleider Bennie Gast komt er ook bij staan. Hij is het helemaal met de leerlingen eens. “De schoonmaak kan absoluut beter hier.”

Maar volgens Gast kan de school er weinig aan doen. “De schoonmaak heeft een personeelstekort. Ondanks afspraken, kwamen de schoonmakers ook regelmatig niet opdagen.” Volgens schoonmaakbedrijf CSU, waar de schoonmakers vandaan komen, is dit niet waar. “We leveren altijd schoonmakers, van maandag tot en met vrijdag.”

Schoonmakers maken niet goed genoeg schoon 

Volgens leerlingen en de schoolleiding zouden de schoonmakers die er rondlopen niet goed genoeg schoonmaken. De leerlingen hebben dat zelf ondervonden. Ze legden als test een broodje in de vensterbank. Maanden later lag het broodje er nog steeds.

Teamleider Gast legt uit dat als het broodje op een makkelijke plek lag ie echt wel opgeruimd werd. Het is vooral vies in de school op plekken waar je niet makkelijk kan schoonmaken. Denk daarbij achter de radiatoren.

De docenten balen volgens Gast ook van de slechte schoonmaak. Klagen bij schoonmaakbedrijf CSU lijkt de makkelijkste oplossing te zijn. Gast wijst daarvoor naar Openbaar Onderwijs Groningen. Zij kopen de uren voor de schoonmaak bij scholen in die bij hen zijn aangesloten. “Het bestuur maakt de afspraken met de schoonmaakbedrijven.” Daar zijn ook de zorgen over de schoonmaak op de school neergelegd. Maar het is onduidelijk wat Openbaar Onderwijs Groningen met deze klachten heeft gedaan.

Nieuwe schoonmaker gezocht 

Openbaar Onderwijs Groningen hoorde pas na de meivakantie van de slechte hygiëne, zegt woordvoerder Sjors van Broekhuizen. Er is toen meteen een nieuwe schoonmaker gezocht en er wordt meer gecontroleerd op de kwaliteit van het schoonmaken. Ook zijn er vijftien muizenvallen geplaatst en er zijn zelf als muizen gevangen, stelt Van Broekhuizen. “Het bestuur is echt bezig met het op orde krijgen van de hygiëne.”

Schoonmaakbedrijf CSU is blij dat er sinds de voorjaarsvakantie weer een vaste bezetting is. Twee dames zijn nu de vaste schoonmakers op de school. De ene mevrouw werkt al jaren voor O2G2 en de andere dame heeft veel ervaring binnen de schoonmaakbranche, zo stelt CSU.

Schoolgebouw opknappen 

Het bestuur krijgt van CSU nog wel een tip: “knap het gebouw op.” Er zijn een aantal beschadigingen aan het schoolgebouw opgemerkt. Voor de schoonmakers zou het helpen als panden goed onderhouden worden.

Is er ook nog iets dat de school kan doen? Teamleider Gast is het tenslotte eens met de leerlingen. De conciërge van de school heeft wel contact met het schoonmaakbedrijf. Maar er schijnt telkens een andere schoonmaker te komen die het schoolgebouw niet kent, zo stelt Gast.

Insecten in de kantine 

De conciërge baalt ook van dit alles. Een van de leerlingen heeft zelfs een filmpje geplaatst op social media over de hygiëne. Op het filmpje is te zien dat in de kantine allerlei insecten rondlopen.

Het bestuur van Openbaar Onderwijs Groningen vindt dat iedereen zich moet bezighouden met het schoonmaken van de school. “De rector, het bestuur, leraren en leerlingen moeten aankaarten wat ze zelf kunnen doen.” Maar de leerlingen zien liever dat er nu meteen iets gaat gebeuren. Dat de school wordt schoongemaakt bijvoorbeeld. “Totdat de school schoon is houd ik mijn dochter thuis”, zegt de bezorgde moeder. “Anders moeten we maar gaan kijken naar een andere school."

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk