Normal_computer__studeren__werken__student__digitaal

Maar liefst 74 mbo-opleidingen kampen met tekorten aan stages en leerbanen voor de studenten. Deze 74 opleidingen hebben de meeste studenten in 2015/2016. De meeste opleidingen die kampen met de tekorten vallen in de sectoren mobiliteit, transport, logistiek en maritiem en zorg, welzijn en sport. Dat blijkt uit de SBB Barometer voor stage- en leerbanenmarkt. Dat meldt SBB.

Bijna 500.000 leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs worden opgeleid tot vakman of vakvrouw. Dat gebeurt op school, maar ook in de praktijk. Is het aantal studenten toe- of afgenomen? Hoeveel stages en leerbanen zijn sinds de start van dit schooljaar gerealiseerd? Hoeveel leerbedrijven zijn er? Hoe groot is de kans voor studenten op het vinden van een stage of leerbaan? SBB zocht het uit in de Barometer.

SBB Barometer staat bijna volledig in het teken van cijfers over de stage- en leerbanenmarkt. De informatie is gebundeld per opleidingsrichting. In 36 compacte tabellen is in een oogopslag duidelijk hoe een opleidingsrichting ervoor staat. Zo hebben studenten die een opleiding volgen in Retail, Gastvrijheid en Voeding overwegend een ruim voldoende of goede kans op het vinden van een stage of leerbaan. Voor studenten Carrosserie en Mode, interieur, textiel en tapijt is die kans minder gunstig. De SBB Barometer is hier te bekijken. 

© Nationale Onderwijsgids