Logo_horizon_college

Het ROC Horizon College zet sinds kort zogeheten Leerwerkmakelaars in om leerlingen te begeleiden in de overstap van school naar werk. De Leerwerkmakelaar staat mbo-leerlingen van niveau 1 of 2 bij die om uiteenlopende redenen extra ondersteuning nodig hebben om hun draai te vinden op de arbeidsmarkt. Vooralsnog is de inzet van de speciale begeleiders een experiment dat loopt tot 1 juli dit jaar.

Leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs hebben soms extra hulp nodig om de overstap naar de arbeidsmarkt te kunnen maken. Bijvoorbeeld omdat ze de school verlaten hebben zonder diploma. Leerlingen niveau 1 of 2 van het Horizon College kunnen in dat geval nu bij de Leerwerkmakelaar terecht. De mbo-instelling hoopt zo in samenwerking met gemeenten, jeugdzrog en het UWV een geschikte plek op de arbeidsmarkt te vinden voor deze kwetsbare jongeren.

Na een intakegesprek samen met de mentor en de leerling zelf wordt bepaald wie wat gaat doen bij het vinden van werk. De leerling blijft in principe zelf verantwoordelijk voor het opstarten van een zijn of haar loopbaan.

Het doel van het traject is om de leerlingen aan een baan te helpen of een plek te bieden bij een reïntegratieorganisatie. Voor sommige leerlingen kan bovendien extra geld worden aangevraagd zodat ook na het vinden van een baan de jongere begeleiding kan krijgen. De extra coaching vergroot de kans dat de jongeren hun baan ook behouden. Het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid stelt de gelden beschikbaar die nodig zijn voor de bekostiging van het traject.

Het Horizon College heeft op dit moment drie Leerwerkmakelaars die gevestigd zijn op de locaties in Alkmaar, Heerhugowaard en Hoorn. Zo'n dertig leerlingen volgen het traject en vier leerlingen hebben inmiddels een baan gevonden.

© Nationale Onderwijsgids