Normal_image1

Tijdens de NK Tuinaanleg in Den Bosch is het hoveniersteam van Groenhorst Velp uitgeroepen tot Nederlands kampioen. De hoveniers-in-opleiding Simon Kuiperij en Bram Wevers van Groenhorst Velp vertrekken komende zomer vertrekken naar São Paulo in Brazilië waar ze namens Nederland uitkomen tijdens World Skills van 11 tot 16 augustus.

Het hoveniersteam van Groenhorst Velp nam het zaterdag op tegen de mbo-teams van AOC Oost, Edudelta College en Helicon. De finalisten wonnen elk een voorronde, waaraan in totaal 17 teams meededen. “Als hovenier ben je een alleskunner. Je hebt gedegen plantenkennis, kunt met verschillende houtsoorten werken en weet alles van sierbestrating. Simon en Bram konden de wedstrijddruk goed aan en hebben hun hoofd koel gehouden”, aldus coach en docent Elbert Roordink. Tijdens World Skills in Brazilië krijgen Simon en Bram gezelschap van medestudent Sharyn Jager. Zij werd onlangs Nederlands Kampioen Bloembinden.

De tuin die de finalisten moesten aanleggen is gebaseerd op het concept van De Levende Tuin, waarin duurzaamheid en een tijdloos ontwerp centraal staan. Tijdens de wedstrijd kwamen verschillende facetten van het hoveniersvak aan bod, zoals het bewerken van natuursteen of beton voor trappen, het bewerken van hout en de aanleg van allerlei soorten beplanting. De studenten moesten het ontwerp goed en netjes uitvoeren binnen een bepaalde tijd.

Het Nederlands Kampioenschap Tuinaanleg heeft tot doel meer aandacht te vragen voor het hoveniersvak en jongeren te laten zien hoe veelzijdig en interessant het beroep is. Het NK Tuinaanleg is een initiatief van de branchevereniging van ondernemers in het groen (VHG) en de hoveniersopleidingen. 

© Nationale Onderwijsgids