Normal_drentsheideschaap01

Mbo-instelling Helicon in Velp gaat de eerste officiële opleiding tot schaapherder aanbieden. In twee jaar tijd leren de studenten hoe ze op een moderne manier voor een kudde schapen kunnen zorgen. Na hun afstuderen zijn ze ook inzetbaar als terreinbeheerder bij natuurorganisaties. Dit meldt Trouw.

Helicon is een mbo-school voor groene opleidingen. Het plan om op de school een schaapherderstudie aan te bieden komt van Praktijknetwerk Gescheperde Schaapskuddes, de koepelorganisatie voor schaapherders in Nederland. Ons land telt nog zo'n driehonderd herders maar velen van hen naderen de pensioenleeftijd. Om het beroep in stand te houden zijn ongeveer dertig nieuwe schaapherders per jaar nodig, denkt het Praktijknetwerk.

De schaapherderopleiding besteedt veel aandacht aan moderne manieren van schapen hoeden. De afgelopen jaren is in het natuurbeheer veel veranderd. Dat betekent dat ook schaapherders anders te werk moeten gaan. Leerling-schaapherders zullen gemiddeld een dag in de week naar school gaan en de rest van de week werken zij bij een leerbedrijf. Ze leren niet alleen over de zorg voor de schapen zelf en de natuur maar ook bestuderen ze de wet- en regelgeving en het ondernemerschap. Met een diploma kunnen de aankomende herder aan de slag met een eigen kudde of bij een natuurorganisatie. De opleiding heeft plaats voor twintig studenten.

© Nationale Onderwijsgids