Normal_koning__willem-alexander

Woensdag 29 mei 2019 brachten koning Willem-Alexander en koningin Maxima een bezoek aan de Betuwe. Centraal in het bezoek stonden de tuinbouw en fruitteelt, logistiek en aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt op deze gebieden. In het kader hiervan spraken zij enkele jongeren over hun leven en de problemen waar zij mee te maken hebben of hadden. Dit meldt provincie Gelderland.

Tree Centre Opheusden

Na een ontvangst op het gemeentehuis in Opheusden bezocht het gezelschap Volentis, een van de laanboomkwekerijen van Tree Centre Opheusden. Daar kregen ze een rondleiding met uitleg over het enten en klonen van bomen, belang van een goede bodemkwaliteit en onderwijs in deze bedrijfstak. Ook sprak het koninklijk paar met enkele leerlingen van Helicon die daar hun opleiding krijgen. 
 

Vonk & Co

Daarna werd een bezoek gebracht aan transportbedrijf Vonk in Tiel. Zij spraken in het bedrijf in kleine groepjes met experts over de aandacht voor duurzaamheid in de branche, innovatie en het belang van goede samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijfsleven. 
 

Koninklijke Fruitmasters

Daarna toog het gezelschap naar de Koninklijke Fruitmasters in Geldermalsen voor een bezoek aan de proeftuin en het appelpakstation. In de proeftuin werden in kleine groepen gesprekken gevoerd over de toepassing van moderne technieken in de fruitteelt, zoals de inzet van drones om de kwaliteit van de groei bij te houden, de arbeidsmarkt en huisvesting. 

 

Gemeente Culemborg

Het laatste onderdeel was een gesprek met jongeren en hun begeleiders, in het stadhuis van Culemborg. Dat ging vooral over de aanpak in Culemborg van probleemgedrag en de resultaten daarvan. 
 

Door: Nationale Onderwijsgids