Normal_verpleegkunde_zorg__screenshot_

De gemeente Zutphen wil iets doen om het nog steeds grote tekort aan stageplaatsen voor mbo'ers aan te pakken. Vorig jaar trok opleidingscentrum Aventus ook al aan de bel. De nieuwe Entreeschool van de onderwijsinstelling is een groot succes, wat het vinden van een stageplek voor alle leerlingen alleen maar moeilijker maakt. Drie partijen hebben nu bij de gemeente een voorstel ingediend om het tekort terug te dringen. Dit meldt de Stentor.

De Stadspartij heeft samen met de PvdA en de Fractie Jansen een motie ingediend. Zij willen dat de gemeente zich bij de aanbesteding van opdrachten aan bedrijven meer rekening houdt met de grote behoefte aan stageplekken in de regio. De partijen willen dat het college bij het verstrekken van opdrachten als voorwaarde stelt dat het bedrijf bij de uitvoering van de opdracht stageplekken aanbiedt voor leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs. De raadsleden vinden bovendien dat de gemeente een voorbeeldfunctie heeft om zoveel mogelijk stageplekken aan te bieden.

De aanmeldingen voor de Entreeschool van Aventus zijn de laatste paar maanden verdubbeld. Ruim driehonderd studenten volgen nu les op de vestigingen in Zutphen, Apeldoorn en Deventer. Het gaat om jongeren die eerder vastliepen in het onderwijs en op de Entreeschool alsnog een diploma proberen te behalen. Door de grote toestroom van studenten is het moeilijk om voor alle leerlingen een stageplek te vinden. Vooral in de zorg en dienstverlening is de nood hoog.

Maandag 12 januari zal de gemeenteraad in een forumvergadering over de motie een besluit nemen.

© Nationale Onderwijsgids