Normal_jeugdzorg_jongeren_jonge_mensen

(Novum) - Het bedrijfsleven creëert ruim tienduizend extra leerbanen voor jongeren. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) maandag bekendgemaakt tijdens een 'jeugdtop' in de haven van Rotterdam. De leerwerkplekken zijn het resultaat van maanden overleg tussen het kabinet, gemeenten, scholen, bedrijven en 'ambassadeur jeugdwerkloosheid' Mirjam Sterk.

Voormalig CDA-Kamerlid Sterk en de sectoren hebben in de aanloop naar de top afspraken gemaakt over de nieuwe arbeidsplaatsen voor werkloze jongeren. Het akkoord moet volgens minister Asscher laten zien dat het bedrijfsleven bereid is om jongeren 'perspectief' te bieden. Eerder maakte het kabinet al tachtig miljoen beschikbaar voor het bestrijden van jeugdwerkloosheid.

"Het gaat erom dat alle partijen hun bijdrage leveren om jongeren perspectief te bieden op werk, nu en in de toekomst", zo zei de bewindsman tijdens de bijeenkomst, waar ook minister-president Mark Rutte aanwezig was. "Jongeren verdienen onze aandacht, we moeten voorkomen dat jongeren werkloos thuis zitten of op straat hangen."

De werkloosheid onder jongeren is de laatste jaren fors gestegen. Waar in 2011 nog 9,8 procent van jongeren tussen 15 en 25 jaar zonder werk zat, is dat in augustus van dit jaar opgelopen tot 15,9 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw.